Bourání domu u Václavského náměstí v Praze se protáhne

Demolice v Opletalově ulici v Praze

Demolice v Opletalově ulici v Praze Zdroj: ctk

Demolice bývalé tiskárny v pražské Opletalově ulici se protáhne, kvůli padající suti už dělníci několikrát zastavovali provoz v části ulice. Podle Františka Poláka, mluvčího Metrostavu, který demolici provádí, jde o velmi obtížnou operaci.

Firma Metrostav na demolici nasadila nejlepší techniku a pracovníky, bourání v centru Prahy v žádném případě nesmí ohrozit chodce. Na chodník přitom padají kusy zdí, nyní okolí demolovaného domu hlídají dělníci. Torzo budovy bylo v havarijním stavu, demolici v pátek nařídil stavební odbor Prahy 1.

Demolice začala v pátek odpoledne. Původně se počítalo, že se vše stihne do soboty, dnes ráno Polák řekl, že se skončí o víkendu. „Harmonogram prací je minimálně tři dny, spíše týden,“ upozornil však vedoucí stavebního odboru Prahy 1 Oldřich Dajbych, který si dnes přišel prohlédnout průběh prací. Dnes by měla být stržena zhruba třetina budovy, do pondělí pak celá nadzemní část objektu.

Bourání bývalé tiskárny v Opletalově ulici v PrazeBourání bývalé tiskárny v Opletalově ulici v Praze | ctkSpeciální hydraulické nůžky postupně bourají bývalou tiskárnu

Speciální bagr s obřími nůžkami začal kolem poledne bourat štít ve výšce zhruba třetího patra. Ohrazen je jen chodník pod stavbou a část vozovky. Ačkoli bagr shazuje sutiny směrem dovnitř objektu, na protější chodník, kudy procházeli lidé a postávali zvědavci, dopadaly kusy zdí. Dělníci proto několikrát procházející lidi zastavovali, stejně tak provoz na silnici kolem poledne korigovali policisté.

„Je to mimořádně obtížná operace, na kterou se nesmí pospíchat,“ uvedl Polák. Celý objekt je podle něj v havarijním stavu. Zeď vedoucí do ulice se při bourání celá kýve, prašnost se dělníci snaží zmírnit stříkáním vody z hadice.

Květinový dům. Nejvíc rozporuplných reakcí i mezi odbornou veřejností budí v současné době záměr zahraničních investorů ze společnosti Flow East zbořit dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice na jeho místě postavit dominantní novostavbu podle návrhu studia Chapman Taylor.Květinový dům. Nejvíc rozporuplných reakcí i mezi odbornou veřejností budí v současné době záměr zahraničních investorů ze společnosti Flow East zbořit dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice na jeho místě postavit dominantní novostavbu podle návrhu studia Chapman Taylor. | MCA atelierVizualizace nové budovy, která má stát na Václavském náměstí

Majitelem domu je společnost , která vlastní i sousední dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí. Investor chce místo této budovy, místo bývalé tiskárny a na pozemku ve vnitrobloku postavit nový objekt. Proti bourání rohového domu se v minulosti postavili někteří architekti a památkáři a protestovala proti němu i veřejnost. Všechna potřebná povolení chce investor získat do konce letošního roku, poté by začal s demolicí a následně se stavbou.