Britské reality slouží jako pračky peněz

Londýn (ilustrační foto)

Londýn (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Matt Buck via Flickr

Firmy kupující nemovitosti ve Velké Británii by měly mít povinnost uvádět svého skutečného majitele. V reakci na rostoucí problém praní špinavých peněz v ostrovních nemovitostech to navrhuje tamní pobočka Transparency International.

Odhad OSN uvádí, že strážcům zákona se podaří odhalit pouze jedno procento legalizovaných příjmů pocházejících z trestné činnosti. Přesto za posledních deset let britské orgány šetřily nákup nemovitostí v tržní hodnotě 180 milionů liber (přes 6,8 miliardy korun) s podezřením, že byly pořízeny za peníze z trestné činnosti.

Povinnost doložit skutečného majitele je jen jedním z deseti opatření, která Transparency International navrhuje. Dalšími jsou například strop na použitou hotovost při nákupu či prověřování kupců a prodávajících samotnými realitními makléři.
Majitelé realit jsou často nedohledatelní. Řada luxusních bytů a domů je napsaná na společnosti registrované v daňových rájích, které své skutečné majitele nezveřejňují.

„Naše data naznačují, že zdroje zahraničních investic do nejdražších britských nemovitostí pocházejí z regionů s velmi vysokou mírou korupce,“ přidává další zjištění Nick Maxwell, šéf výzkumu britské Transparency International, kterého citovala agentura Bloomberg. Na mysli má především Rusko a další země bývalého Sovětského svazu, odkud pocházejí největší investoři do drahých londýnských rezidencí. „Britská politická stabilita, nízká regulace a nadstandardní vztahy s daňovými ráji, které byly kdysi součástí britského impéria, dělají z Velké Británie oblíbenou destinaci pro nelegálně nabyté bohatství,“ stojí ve zprávě.

Téměř 41 tisíc nemovitostí jen v Londýně vlastní zahraniční společnosti. Devět z deseti jich je pak registrováno v jurisdikcích jako Britské Panenské ostrovy, Isle of Man či Jersey. V některých daňových rájích se podle Transparency dá založit společnost za dva dny a tisíc dolarů, často prý i bez předložení osobních dokladů.