Brněnský AZ Tower patří mezi deset nejkrásnějších mrakodrapů světa

Budova AZ Tower

Budova AZ Tower Zdroj: ctk

1. místo Tha Shard (Londýn, Velká Británie)
2. místo DC Tower (Vídeň, Rakousko)
3. místo Sheraton Huzhou Hot Spring Resort (Huzhou, Čína)
4. místo Cayan Tower (Dubaj, Spojené arabské emiráty)
5. místo One Central Park East (Sydney, Austrálie)
11
Fotogalerie
Aktuálně nejvyšší budova v České republice zaujala i v zahraničí. Brněnský AZ Tower, otevřený loni v červnu, byl v soutěži Emporis Skyscraper Award zařazen mezi deset nejkrásnějších výškových budov světa. Těm podle výsledků soutěže kraluje londýnská 306 metrů vysoká věž zvaná The Shard, která je nejvyšší budovou západní Evropy.

Odborná porota vybírala mezi třemi stovkami budov s výškou přesahující sto metrů. Cenu Emporis Skyscraper Award udílejí odborníci ze světa architektury na základě dvou hlavních kritérií – funkčnosti budovy a jejího designu.

Cenu uděluje od roku 2000 společnost Emporis, která sídlí v Hamburku. Zajímavé je, že do soutěže není možné se nijak přihlásit – nominaci i vítěze určuje odborná nezávislá porota, složená z expertů. Podmínkou pro ocenění je i to, že stavba musí být v daném roce dokončena.

„AZ Tower se přes četné hlasy kritiků ukazuje jako správná volba. V budově jsou obsazeny všechny byty a velká většina kanceláří, její funkce je tedy naplněna. A umístěním v tak prestižní soutěži, jako je Emporis Skycraper Award, získáváme další mezinárodní ohlas pro Brno a také nezávislé ujištění, že budova byla postavená dobře,“ reagoval na ocenění primátor Brna Roman Onderka.

Brněnské prvenství

Stavba AZ Toweru začala v dubnu před třemi lety na místě mezi ulicemi Pražákova a Heršpická v lokalitě nazývané brněnský Manhattan, neboť vysokých budov je tam několik.

Budovu navrhla architektonická kancelář Burian-Křivinka, investorem jsou AZ Properity a PSJ. Porota při popisu budovy ocenila například třicetimetrové hloubkové energetické piloty, které jsou díky tepelným čerpadlům v zimě jímat teplo a v létě ochlazovat, i výraznou skvrnitou oranžovo-bílou fasádu s charakteristickým zlomem v polovině budovy.

Do dokončení brněnské věže byl nejvyšší budovou v Česku pražský City Tower s výškou 109 metrů vlastněný nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem.