Brno chce koupit pozemky a projekt pro nový magistrát

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Brno může pokračovat v přípravě projektu na výstavbu centrální budovy magistrátu mezi ulicemi Koliště a Benešova za 1,5 miliardy korun. Zastupitelé schválili záměr nabytí akcií firmy, která vlastní pozemky i projektovou dokumentaci na výstavbu budovy. Chtěla tam v minulosti stavět kanceláře, ale ustoupila od toho. Nový magistrát by mohl být hotový v roce 2024. Pohromadě by tak mělo být všech 1100 zaměstnanců magistrátu, kteří dnes pracují asi na deseti místech. Lidem by to ušetřilo čas a městu náklady za energie i opravy budov. Část z nich by město prodalo.

Zastupitelé schválili záměr nabytí akcií firmy CD Centrum Coms, do níž se od firmy CD Centrum odštěpí jmění v podobě pozemků a projektové dokumentace s vydanými územními rozhodnutími a stavebními povoleními. Rada dostala za úkol zpracovat návrh kupní smlouvy. Pro hlasovalo 37 zastupitelů, čtyři byli proti a tři se zdrželi. Předpokládaná cena transakce má být kolem 170 milionů korun, což je součástí plánovaných nákladů ve výši 1,5 miliardy.

Primátor Petr Vokřál (ANO) už dříve řekl, že by město zhruba polovinu nákladů ve výši 750 milionů získalo prodejem části současných magistrátních budov. Úředníci sídlí například v Kounicově ulici, Husově, Šumavské, Kolišti a na Dominikánském náměstí. "O budovy už projevily zájem některé instituce.

Efektivita přestavby budov a výstavby nové budovy vychází investičně stejně. Z hlediska energetického vychází centrální objekt lépe," uvedl Vokřál. Podle něj by centrální budova se všemi odbory ušetřila čas lidem a nabídla by i příjemnější prostředí zaměstnancům, kteří nyní pracují na různých místech a ve starých budovách.

Podle primátorova náměstka Richarda Mrázka (ANO) město v případě stavby centrální budovy ušetří ročně desítky milionů korun za energie. Komplex tří propojených budov by mohl mít například systém vytápění a chlazení pomocí tepelných čerpadel, fotovoltaiku na střeše a podobně. V plánu je také podzemní parkoviště s 500 místy, které by nabídlo parkování pro zaměstnance i občany.