Brno prohrálo soud s developerem, městu hrozí téměř půlmiliardová pokuta

Brno

Brno Zdroj: profimedia

Pohled přes plot nenabízí nijak atraktivní podívanou.
Pohled přes brná do prostoru bývalé Jaselské kasárna, kde vznikl brownfield.
Bývalá brána Jaselské kasárna.
Pohled přes plot nenabízí nijak atraktivní podívanou.
Dříve čistá a jasně definovaná zeď kasáren je porostlá nejrůznějšími dřevinami.
15
Fotogalerie

Bytový projekt Jaselských kasáren se po novém rozhodnutí soudu dál nehne z místa. Navzdory tomu, že moravská metropole podepsala smlouvu s firmou Kliminvest už před deseti lety.

Dlouholetý spor o Jaselská kasárna, významný developerský projekt v Brně, se dostal do nové fáze. Statutární město Brno v něm ale tahá za kratší konec, protože prohrálo soud se společností Kliminvest CZ, která má projekt realizovat. Navíc moravské metropoli hrozí pokuta 480 milionů korun, které po něm firma požaduje jako náhradu škody za nezákonné vypovězení smlouvy.

Pro úřady v Brně je místo bývalých Jaselských kasáren ve čtvrti Královo Pole už mnoho let černou můrou, na kterou si občané opakovaně stěžují. Na místě, kde kdysi natáčela Česká televize populární seriál Četnické humoresky, už dávno měly stát nové byty, hovořilo se o možném doplnění občanské vybavenosti a v rámci projektu se počítalo i úpravou okolní dopravní infrastruktury.

Nic z toho ale ani deset let od podepsání původní smlouvy neexistuje. Navíc město teď prohrálo důležitý soud, který může situaci zablokovat na další roky a může mít pro něj i fatální finanční dopady.

Krajský soud v Brně totiž 15. srpna 2017 potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance a zamítl návrh Statutárního města Brna na zrušení předběžného opatření spočívající v zákazu převodu pozemků týkající se bývalých Jaselských kasáren na jinou osobu, jejich vložení do obchodní společnosti, jejich pronájmu, zatížení věcným břemenem či zástavním právem. Brno se domáhalo zrušení předběžného opatření, neboť podle jeho názoru uplynula sjednaná doba nájmu s firmou Kliminvest. Pro město tím vznikl nový problém, protože proti rozhodnutí Krajského soudu není dovolání přípustné.

Obě strany sporu přitom vycházejí ze zcela rozdílných právních názorů, proto je zatím dohoda v nedohlednu. Původní smlouva o realizaci developerského projektu na místě brněnských Jaselských kasáren, který měla dělat společnost Kliminvest, byla podepsána v březnu 2007. Jenže město ji v roce 2009 vypovědělo s tím, že firma své závazky neplní. Společnost ale považuje výpověď za nezákonnou a obrátila se na soud.

„V tomto případě má Kliminvest pravdu, protože výpověď neschválilo zastupitelstvo,“ přiznávají dnes potichu úředníci města svoji chybu. Vedení města ale mezitím začalo tvrdit, že smlouva v roce 2013 zanikla a není možné dál ve spolupráci pokračovat. „To je naše stanovisko, z kterého nemůžeme ustoupit, protože bychom porušili zákon,“ tvrdí brněnský náměstek primátora Richard Mrázek (z hnutí ANO 2011), který v tomto sporu za město vystupuje.

Brněnský primátor Petr Vokřál přitom před třemi lety oznámil, že se pokusí s Kliminvestem dohodnout mimosoudně. „Několik let jsme se snažili o dohodu, přes všechny naše snahy a mnoho jednání se kvůli neochotě města nepodařilo dospět k žádnému kompromisu,“ řekla pro E15 mluvčí Kliminvestu Martina Voráčková.

Navíc město teď po pravomocném rozsudku Krajského soudu v Brně, který ponechal v platnosti předběžné opatření, které mu neumožňuje nakládat s pozemky Jaselských kasáren, stojí i před faktem, že soud také potvrdil, že původní dohoda upravuje nejenom nájem pozemku, ale též další vztahy mezi oběma stranami, například budoucí kupní smlouvu ohledně prodeje těchto pozemků.

Mezitím v březnu letošního roku Kliminvest zažaloval Brno kvůli náhradě škody za 360 milionů korun. Podle firmy ale celková škoda činí přes 480 milionů korun, protože 120 milionů je úrok z prodlení za čtyři roky. Každý další rok to prý bude plus dalších 40 milionů.

Autor je spolupracovníkem redakce