Bytová výstavba zpomaluje. Stavebních povolení je málo a ceny rostou

Zdroj: E15 (Midjourney)

Stavební výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta. Klesla výstavba budou i takzvané inženýrské stavitelství, tedy budování silnic či telekomunikační a a energetickcých sítí. Ve srovnání s červnem stavební výroba spadla dokonce o 3,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

„Stavební produkce se v červenci po nadějném červnovém výsledku opět dostala pod loňskou úroveň, když meziročně klesla o 2,1 procenta. Pokles se odehrával v obou segmentech, více k němu přispělo pozemní stavitelství,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Produkce v pozemním stavitelství se první prázdninový měsíc meziročně snížila o 2,5 procenta a v inženýrském o 1,3 procenta.

Stavební úřady vydaly v červenci 6294 stavebních povolení, což bylo ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 9,1 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 40,3 miliardy korun a meziročně stoupla o 16 procent.

„Nová bytová výstavba prakticky zamrzla, počet stavebních povolení je velmi nízký. Hlavním důvodem jsou vysoké úrokové sazby, které odrazují jak zájemce o hypotéku, zároveň i komplikují financování nových nebo rozestavěných developerských projektů,“ říká Ondřej Boreš, Public Affairs manažer společnosti Velux.

Začalo se stavět 2968 bytů, meziročně o 8,6 procenta více. „Počet zahájených bytů v červenci po sedmi měsících rostl, a to zásluhou bytů v bytových domech. Zahajovalo se mimo hlavní město především ve Středočeském a Jihočeském kraji. Zahajování rodinných domů je dále v útlumu,“ poznamenala Drahomíra Dušková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. O 4,9 procenta meziročně přibylo i dokončených bytů, bylo jich 2929.