Byty čeká stagnace, ceny stavebních pozemků mírně porostou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Bytů v Česku je dost. Alespoň ve srovnání jejich počtu s průměrem Evropy, jak ukázala analýza rezidenčního trhu od společnosti Deloitte. „V počtu 487 bytů na tisíc obyvatel jsme dokonce o tři procenta výš,“ uvedla partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová. Tuzemský trh také s příchodem finanční krize zpomalil víc, než ukazují průměrné údaje za celý kontinent.

Stejně jako další analytikové předpovídá i Deloitte pro letošní rok stagnaci včetně přetrvávajícího převisu nabídky. „Velmi mírný růst lze očekávat jen u cen stavebních pozemků,“ míní Rogerová. Naopak další propad může potkat nerekonstruované panelové domy a byty v dopravně hůř dostupných lokalitách s malou občanskou vybaveností. Zlevnit budou muset i takzvané luxusní projekty s cenami nad 70 tisíc korun za metr čtvereční.

Vzhledem ke kontinuálním marketingovým kampaním developerů je obtížné určit, nakolik kupci bytů před koncem roku reagovali na chystané zvýšení daně z přidané hodnoty, nebo na slevové akce. Podobné je to s hypotékami. Jejich objem loni dosáhl podle odhadů 117 miliard korun, tedy zhruba stejné částky jako na prahu krize v roce 2008.

„Neexistují ale čísla o tom, kolik z toho objemu představuje refinancování,“ připustila Rogerová. Velký díl koláče ukrojily patrně také rekonstrukce starších bytů. Česko má zatím poměrně nízké spotřebitelské výdaje na bydlení, což je patrné zejména u výdajů na opravy, které dosahují jen 19 procent průměru Evropské unie. Prognózy objemu hypoték pro letošní rok se pohybují kolem stovky miliard korun.

Realitní experti Deloitte očekávají, že banky po dlouhém přešlapování přistoupí letos k výprodejům problémových aktiv včetně nesplácených hypoték. „V horizontu jednoho až dvou let očekáváme vznik dalších spekulativních fondů za účelem jejich výkupu,“ řekl manažer pro nemovitosti Filip Endal. Podle Rogerové čeká na výprodeje spousta zájemců.

V Praze je aktuálně zhruba 2500 až tři tisíce neprodaných dokončených bytů. Přibližně čtvrtinu z nich tvoří byty, postavené před více než dvěma lety. Intenzita zahajované bytové výstavby klesá už od roku 2008. Loni bylo podle Deloitte dokončeno 2,7 bytů na tisíc obyvatel, přičemž o rok dřív to bylo v celorepublikovém průměru 3,5 bytů na tisícovku obyvatel.