Byty jsou o 80 procent dražší oproti roku 2005, ceny loni dál stoupaly

Obyčejné sídliště. Při prodeji osmi stovek zdejších bytů jsou však ve hře velké peníze.

Obyčejné sídliště. Při prodeji osmi stovek zdejších bytů jsou však ve hře velké peníze. Zdroj: Blesk

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty.
Celkový pohled na developerský projekt společnosti Getberg ve Vysokém Újezdu nedaleko Karlštejna.
Ceny bytů stoupají
Ceny bytů stoupají
Ceny bytů stoupají
6
Fotogalerie

Nabídkové ceny bytů v Česku loni meziročně vzrostly průměrně o deset procent, přičemž růst byl podobný v Praze i mimopražských regionech. Oproti roku 2005 jsou byty dražší zhruba o 80 procent. Míra inflace se ve stejném období zvýšila o čtvrtinu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V mimopražských regionech loni vzrostly nabídkové ceny bytů v realitních kancelářích nebo v cenících developerů meziročně o 9,6 procenta, v hlavním městě o 10,4 procenta. Také porovnání s rokem 2005, od kdy ČSÚ tyto údaje eviduje, vychází pro Prahu i regiony podobně. Zatímco v metropoli se ceny zvýšily o 83 procent, mimo Prahu o 77 procent.

Nabídkové ceny bytů od roku 2005 rostly až do posledního předkrizového roku 2008. V dalších třech letech klesaly, od roku 2012 se opět vrátily k růstu. Největším tempem vzrostly právě v roce 2008, a to o 22,9 procenta. Naopak v roce 2011 o 4,9 procenta klesly.

V porovnání aktuálních cen s rokem 2008 jsou mezi Prahou a regiony výrazné rozdíly. V celé České republice vzrostly o 13,7 procenta, mimo Prahu se zvýšily o 3,9 procenta, ovšem v hlavním městě o 23,3 procenta. 

Nabídkové ceny bytů sleduje ČSÚ kromě Prahy také ve všech krajských městech, navíc ještě v Kladně a Opavě. Ceny jsou sledovány také ve 12 vybraných městech s počtem obyvatel od 10 tisíc do 50 tisíc. Devět z nich spadá do Středočeského kraje. Z ostatních krajů jsou zatím zastoupeny pouze Domažlice, Náchod a Znojmo.