Byty v polích už nechce nikdo stavět

Nové Pitkovice, Central Group, ilustrační foto

Nové Pitkovice, Central Group, ilustrační foto Zdroj: central group

Pole, kde dnes měly stát bytové domy a nově vzniklými ulicemi procházet stovky lidí, houfně končí v nabídkách realitních kanceláří. Podnikatelé, kteří získali pozemky v menších městech, chtěli lákat Pražany či Brňany na klidné bydlení za dostupnější ceny. Než však stačili kopnout do země, poptávka po nových bytech rapidně opadla.

S tím začaly klesat i ceny projektů na lépe dostupných místech. Stavitelé, kteří si nemohou dovolit své záměry v okrajových lokalitách na několik let zakonzervovat, se jich teď snaží zbavit. Jen v Brandýse nad Labem je nyní na prodej pět pozemků připravených pro rezidenční developerskou výstavbu. Největší z nich zahrnuje hotovou dokumentaci pro 330 bytů.

Realitní kancelář Boninvest, jež se specializuje na developerské projekty, nabízí rovněž jedenáctiapůl hektarový pozemek v Neratovicích. Téměř neznámý investor Emity Group tu chtěl ještě před dvěma lety postavit rezidenční komplex Pod Skalami o 464 bytech.

Na dlouhém seznamu pozemků pro bytovou výstavbu se objevují Stará Boleslav, Libušín u Kladna či Mělník. Dražební společnost Naxos nabízí v Pohořelicích u Brna projekt deseti bytových domů včetně vlastnických práv společnosti Residence Malý Vinohrad.

Někteří developeři už pozemky nakoupené před krizí prodávají pod tlakem věřitelů. V horším případě je musejí dát do dražby. „Insolvencí v přípravě či realizaci je řada. Jsou to hlavně menší projekty,“ uvedl v diskuzi Stavebního fóra obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal. Do problémů s realizací se dostávají i záměry v Praze. Na prodej jsou například projekty Metronom West a Metronom East v Nových Butovicích. Skupina rakouských investorů, která pozemek koupila od firmy Navatyp, tam plánovala postavit 285 luxusních bytů s obchody a 35 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Kombinované projekty ale nyní obtížně shánějí financování. Pro investory je totiž mix komerčních budov a bytů těžko odhadnutelný z hlediska očekávaných výnosů. Banky dávají přednost financování investic do hotových a pronajatých objektů. „Developerské projekty musí počkat, až budou mít nějaký smysl,“ připomněla Lenka Kostrounová z ČSOB.