Bývalí manažeři Skansky plánují ovládnutí regionálních firem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Nová tuzemská stavební společnost Hinton, kterou letos na podzim založili bývalí manažeři Skansky, míří na velké projekty. Zároveň chce v příštích letech vybudovat skrze ovládnutí regionálních firem stavební koncern. Podle slov managementu pomýšlí na místo v první desítce tuzemských stavebních společností.

„Firma je vlastně projektový tým na management velkých staveb,“ uvedl generální ředitel Zdeněk Burda, který v letech 1997 až 2008 řídil stavební skupinu Skanska v Česku a na Slovensku. Aktuálně má Hinton desítku zaměstnanců.

Podle Burdy se chce orientovat hlavně na pozemní stavitelství pro soukromé klienty, zejména na řízení výstavby kancelářských budov, rezidenčních a průmyslových projektů. O žádném konkrétním už připraveném projektu však management neinformoval.

„Ve střednědobém horizontu máme zájem dát dohromady menší a střední stavební firmy s obraty 200 až 400 milionů korun a dostat je do skupiny. Firmy by si ponechaly minoritu a získaly minoritní podíl v mateřské společnosti Hinton. V každém z vytipovaných regionů, na severní a jižní Moravě, Pardubicku, Královéhradecku, v jižních a severozápadních Čechách, chceme mít jednu firmu,“ vysvětlil majitel Hintonu Jan Fidler.

Přečtěte si rozhovor s šéfem Skansky Danem Ťokem:

Připouští, že chce využít současné krize v oboru. „Řada firem bude mít problém situaci ustát a přežít. My jim nabízíme zázemí a rozložení rizika,“ řekl Fidler. Při výběru regionálních hráčů Hinton spolupracuje se společností Deloitte.