Bývalý majitel Agropolu bude stavět u Václaváku

Domy Jiřího Malúše v centru Prahy

Domy Jiřího Malúše v centru Prahy Zdroj: Etagra

V pražské Opletalově ulici kousek od Václavského náměstí vznikne kompletní přestavbou dvou domů kancelářský a bytový komplex. Investorem je někdejší majitel společnosti Agropol Jiří Malúš.

Když potravinářský a zemědělský magnát Jiří Malúš v roce 2009 prodal svou skupinu Agropol miliardáři Andreji Babišovi, vyjmul z transakce lukrativní nemovitosti v centru Prahy. Nyní připravuje jejich proměnu na moderní kanceláře a rezidence. „V současné době se stále mění připomínky dotčených orgánů, zejména památkářů, a tyto změny musíme promítnout do projektu, což ovlivňuje rozsah rekonstrukce a způsob využití objektu.

Není teď tedy možné uvádět jakékoli specifikace našeho projektu,“ sdělil deníku E15 David Malúš, který se svým otcem podniká v realitách.

K opatrnosti nabádá mimo jiné příklad developera Jamese Woolfa. Jeho společnost Flow East plánuje hned naproti výstavbu nového administrativního centra, jemuž má ustoupit budova na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Investor se snaží záměr protlačit přes úřady již několik let.

Lze uvažovat o projektu multifunkčním. Jako je například objekt Diamant. Tedy v přízemí obchodní prostory, kanceláře v patrech a v nejvyšších podlažích byty či apartmány pro krátkodobé ubytování

Projekt otce a syna Malúšových je však již dál. Nedávno získal územní rozhodnutí. Od něho je ke stavebnímu povolení už jen krůček. Projekt mimo jiné počítá s výstavbou dalšího, osmého patra a se zcela novou částí umístěnou na současném dvoře budov. Na většině ploch budou kanceláře, s byty se počítá v nejvyšších patrech objektu.

Lokalita kolem Václavského náměstí je natolik silná, že v ní má podle ředitelky poradenské společnosti Knight Frank Zdenky Klapalové šanci na úspěch každý dobře připravený záměr. „Lze uvažovat o projektu multifunkčním. Jako je například objekt Diamant. Tedy v přízemí obchodní prostory, kanceláře v patrech a v nejvyšších podlažích byty či apartmány pro krátkodobé ubytování,“ uvedla.

Malúšův Agropol sídlící právě v Opletalově ulici byl dlouhé roky terčem nájezdů Babišova Agrofertu, ale nabídkám odolával. V transakci za miliardy korun však nakonec před sedmi lety velkopodnikatel a současný politik s převzetím Agropolu uspěl. Získal tím mimo jiné značku Vodňanské kuře nebo lukrativní výrobu metylesteru řepkového oleje.