Bývalý majitel Viktorie Žižkov se vzdal Radosti. „Kachlíkárnu“ plně ovládli Valovi

Dům Radost na pražském Žižkově, který dříve sloužil jako Dům odborových svazů.

Dům Radost na pražském Žižkově, který dříve sloužil jako Dům odborových svazů. Zdroj: Profimedia

Dům odborových svazů, nyní Dům Radost, na Žižkově byl postaven ve 30. letech.
Dům odborových svazů na Žižkově byl postaven ve 30. letech.
Dům odborových svazů na Žižkově byl postaven ve 30. letech.
Dům odborových svazů se otevírá veřejnosti.
Radost pojmenovali proto, že se podobá původnímu názvu a chtěli novou éru domu spojit s pozitivními emocemi.
36
Fotogalerie

Dům Radost, jak se dnes jmenuje bývalé sídlo odborových svazů na pražském Žižkově, čeká v následujících letech kompletní rekonstrukce za zhruba miliardu korun. Velké plány přestavby „prvního pražského mrakodrapu“ loni představil podnikatel Martin Louda. Ten patřil ke skupině podnikatelů, která v roce 2019 budovu za přibližně miliardu korun koupila. Louda zároveň celou rekonstrukci a plány na oživení místa vedl a zastával funkci výkonného manažera. Po dvou letech se však rozhodl projekt opustit. V létě Louda prodal také fotbalový klub Viktoria Žižkov.

Svůj pětinový vlastnický podíl v Radosti prodal Louda rodině Valových, která vlastní společnost Siko Koupelny. Cenu ani jedna ze stran neuvedla.

Valovi jsou tak momentálně jedinými vlastníky objektu. „Myslím, že se nám podařilo rozjet opravdu skvělý projekt, ale bohužel mám jinou představu o budoucnosti a funkčnosti tohoto domu než ostatní vlastníci,“ řekl serveru E15.cz Martin Louda.

Rodina Valových vedením pověřila podnikatele Tomáše Kašpara, se kterým již v minulosti na realitních projektech spolupracovala. K investičnímu i názorovému rozchodu s Martinem Loudou se vlastníci budovy podrobněji vyjadřovat nechtěli. Podnikatel Vítězslav Vala pro deník E15 pouze uvedl, že se obě strany korektně rozešly.

Plánovaná rekonstrukce a částečná přestavba bývalého sídla odborových svazů mají vyjít zhruba na miliardu korun. K jejímu zahájení vlastníci potřebují svolení Národního památkového ústavu.

Novou podobu pro budovu ze 30. let navrhují architekti z ateliéru Qarta. Ti patří v současnosti ke špičce v oboru a zájem o jejich práci mají největší realitní investoři, mezi které patří například skupina PPF či developerská společnost Trigema. V prostorách Radosti vlastníci do budoucna počítají se stovkami bytů, kancelářemi a s obchodními prostory.

Více o historii budovy najdete ve videu:

Martin Louda se letos na Žižkově vzdal také fotbalového klubu Viktoria Žižkov, který koupil na přelomu roku 2019 ve veřejné dražbě. Jeho plánem bylo získat od městské části Praha 3 také fotbalový stadion a ten kompletně zrekonstruovat. Narazil však u vedení radnice, která proměnu stadionu nepovolila. Louda proto své plány přehodnotil a fotbalový klub v létě prodal.

O Martinu Loudovi donedávna veřejnost nevěděla. Upozornil na sebe právě přede dvěma lety, kdy majetkově vstoupil do projektu Radosti a fotbalové Viktorky. Do té doby Loudu znali především lidé z realitní branže.

Jeho jméno bylo spojeno především s miliardářem Karlem Janečkem, pro kterého řídil krizový management fondu RSJ Private Equity. Jako konzultant také Louda radí zahraničním investorům, do jakých nemovitostí v Česku vložit peníze. Tímto způsobem se postupně propracoval až do role investora a vlastníka developerské společnosti Marlo Development, která stojí za několika bytovými projekty v Praze.

Martin Louda – mimo jiné dřívější vlastník fotbalové Viktorie Žižkov – prodal svůj pětinový podíl v Domě Radost rodině Valových, kterým patří společnost SIKO Koupelny a stali se jedinými majiteli objektu.Martin Louda – mimo jiné dřívější vlastník fotbalové Viktorie Žižkov – prodal svůj pětinový podíl v Domě Radost rodině Valových, kterým patří společnost SIKO Koupelny a stali se jedinými majiteli objektu.|Jiří Marek