Radlická zažívá stavební boom. Vyrostou zde luxusní byty i kanceláře

Výstavba celého projektu Garden Lofts by měl být dokončen v roce 2023

Výstavba celého projektu Garden Lofts by měl být dokončen v roce 2023 Zdroj: Luxent

Waltrovka v pražských Jinonicích
Waltrovka v pražských Jinonicích
Waltrovka v pražských Jinonicích
ČSOB v Pražských Radlicích byla jednou z vůbec prvních masivních kancelářských budov v Česku, kde se designéři, architekti a stavitelé snažili o zakomponování zahrad a zeleně do mezipater a střech zdejších objektů.
Druhá budova centrály ČSOB v pražských Radlicích
15
Fotogalerie

Pražská ulice Radlická se postupně proměňuje v ultramoderní čtvrť. Podél ulice probíhá výstavba nejen luxusních designových bytů v rámci developerského projektu Garden Lofts, rezidence Radlické výhledy, ale i kancelářských budov, obchodů a hotelu zvaného Zleep. Kancelářské budovy by zároveň měly posloužit jako protihlukové stěny, které zajistí vzdálenějším bytům větší klid.

Proměna rušné pražské ulice Radlická odstartovala zejména výstavbou nové centrály Československé obchodní banky (ČSOB), která byla uvedena do provozu v roce 2007. Druhá budova ČSOB byla dostavěna v roce 2019. Nové sídlo kopíruje reliéf svahu, do kterého je umístěno, a díky použitým materiálům a střešní zeleni splývá s okolím. Nová budova centrály zároveň splňuje nejvyšší ekologické standardy. 

Administrativní budovy v Radlické stále přibývají. Za současnou výstavbou nejen nových kanceláří stojí investiční skupina Penta, která staví v pražských Jinonicích projekt Nová Waltrovka. Jedná se o dvě kancelářské budovy, 400 bytů, obchody a o hotel. Proměna celého území by měla být dokončena v roce 2026. Do projektu bude česko-slovenská skupina investovat přibližně čtyři miliardy korun. 

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Přibližně v době, kdy se Penta chystá zkolaudovat kancelářské budovy, by měl být dokončen nový hotel nedaleko stanice metra Radlická. Hotel, který bude provozován pod značkou Zleep, bude mít 166 pokojů a jeho výstavba vyjde na půl miliardy korun. 

Podél Radlické roste kromě kancelářských budov i několik nových luxusních bytů a rezidenčních apartmánů. Jedním z nich je například developerský projekt s názvem Garden Lofts, za kterým stojí společnost Pechlátova 50 Development s.r.o. Výhradním prodejcem bytů je realitní kancelář Luxent. Celková hodnota bytů je tři sta milionů korun, přičemž nejdražší byt dosahuje ceny 29 milionů korun. 

Jedná se celkem o 22 bytů a v garážích se počítá s instalací nabíječek pro elektromobily. Autorem projektu je český architekt Jan Kasl a autory interiérů a designu jsou umělci ze studia Morix, konkrétně manželé Pizingerovi. Stavba projektu by měla být dokončena v letních měsících v roce 2023. 

V Radlické současně probíhá výstavba viladomů, konkrétně nad Radlickým údolím. Jedná se o developerský projekt společnosti Central Group s názvem Rezidence Radlické výhledy. Viladomy vyrostou v ulici Lučištníků. Vyroste zde šest bytových domů a celkem 110 bytů. Dokončení stavby je naplánováno na konec roku 2022.