ČD stoply prodej realit. Budou s nimi podnikat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Velký výprodej drážního majetku je minulostí. Nové vedení Českých drah v čele s Danielem Kuruczem chce opustit taktiku lepení finančních děr zbavováním se nemovitostí, zisk má naopak přinášet jejich vlastnictví. „Nechceme bezhlavě prodávat majetky, které nám mohou pomoci vydělávat dodatečné zdroje, třeba formou nájmu,“ řekl deníku E15 náměstek ČD pro správu majetku Martin Ďurina. Plán drah jde proti strategii ministra financí Andreje Babiše, který chce stát zbavit nepotřebného majetku.

Dopravci zbude po chystaném převodu nádraží na Správu železniční dopravní cesty zhruba 3600 budov. Mezi nimi nyní management hledá lukrativní nemovitosti, které by po opravě mohly vydělávat výrazně více než dosud. Jde například o kancelářské budovy v Praze nebo Plzni, které Ďurina aktuálně stahuje z nabídky na prodej. Má jít řádově o desítky domů.
Vytipovaný balík nemovitostí dráhy nabídnou bankám, od kterých si chtějí půjčit na jejich rekonstrukce.

„S bankovními domy jednáme a nápad se jim líbí,“ uvedl Ďurina, který sám přišel do Českých drah ze Sberbanky. Úvěry mají být zhruba na pět let, umořit je má výnos z nájemného. Ačkoli hlavním záměrem je nemovitosti ekonomicky vytěžit, dráhy nevylučují ani další odprodeje. Ovšem po rekonstrukcích a za vyšší cenu.

Hlavně na prodej nespěchat

„Nechci prodávat pod cenou, což se dříve dělo. Když na prodej spěcháte a jste pod tlakem, tak se vám nemusí podařit prodat dům za optimální cenu,“ doplnil náměstek Ďurina. Dráhy chtějí zároveň změnit i zajištění správy nemovitostí. Tu má mít do budoucna na starosti dceřiná společnost, o jejímž založení České dráhy uvažují.

Podle plánů, které management Daniela Kurucze vtělil do nové strategie firmy, by se dráhy rády výhledově pustily i do oprav až tří tisíc podnikových bytů. Z velké části jde o byty čtvrté kategorie, které se těžko pronajímají se ziskem.
Pokračovat budou prodeje takzvaných kurníků, tedy nejrůznějších nepotřebných budek, vodáren a skladišť; polorozpadlé stavby čeká demolice. Vše ale musí schválit dozorčí rada společnosti.

ČD MajetekČD Majetek | E15