Ceny nových bytů v Praze dál strmě rostou, meziročně zdražily o 15 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Central Group

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
8
Fotogalerie

Zájemci o bydlení si za nové byty připlácí stále víc. Meziroční nárůst ceny za metr čtvereční dosahuje v hlavním městě 15 procent. Vyplývá to z analýzy developerů Trigema, Central Group a Skanska. 

Zatímco loni stál v Praze metr čtvereční průměrně 66 tisíc korun, nyní dosahuje hranice 76 tisíc, tedy o 15 procent víc. Za poslední dva roky pak zdražení dosahuje přibližně 20 tisíc korun. „Nových bytů na pražském trhu je nedostatek, očekáváme přitom, že cena pomalejším tempem poroste dál,“ říká předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. „Změna situace bude muset začít od politiků a úředníků,“ poukazuje ředitel Trigemy Marcel Soural na pomalá povolovací řízení úřadů.

Nedostatek bytů se má letos projevit přímo na křivce prodejů – zatímco v loňském roce developeři prodali v Praze 6650 bytů, letos očekávají, že se prodané množství sníží pod šestitisícovou hranici. Jen za první pololetí pokles dosáhl pěti set bytů. Snižuje se také zásoba neprodaných bytů, v porovnání s rokem 2016 o čtvrtinu. „Určitě však neplatí, že by nebylo co prodávat,“ říká Cyril Dejanovski z realitní kanceláře Svoboda&Williams.

Trend však realitní společnosti registrují také v odvětví průmyslových prostor. „Vlivem vysoké poptávky je na trhu nedostatek nemovitostí, což tlačí nájmy vzhůru,“ uvádí konzultant realitní firmy Cushman&Wakefield Laurent Jechoux. V segmentu obytných i průmyslových realit je poptávka kromě Prahy a Středočeského kraje výrazná také v Brně a Plzni.

Právě mimo Prahu roste oproti hlavnímu městu počet prodaných bytů, meziroční nárůst dosáhl 24 procent, když developeři v regionech během prvního čtvrtletí prodali celkem 1670 bytových jednotek.

Drahé bydlení v Praze ovlivňuje také ceny starších nemovitostí a nájmů. Byty z druhé ruky jsou nyní asi o šestinu dražší než loni, jejich cena se přitom pohybuje jen 15 procent pod úrovní bytů nových.

Podobným tempem rostou také nájmy, cena za metr čtvereční je nyní v Praze asi 293 korun. „Vliv má nejen nedostatek výstavby nových bytů, ale také rozmach služby Airbnb, která od roku 2015 navýšila ubytovací kapacitu o 176 procent,“ uvádí vedoucí oddělení hospitality realitní společnosti Cushman&Wakefield David Nath.

Rozdíl mezi novými a starými byty je přitom nejmenší v regionu. Zatímco v Praze si zájemce za nový byt připlatí 15 procent z ceny, v Hamburku jsou starší byty levnější o pětinu, v Budapešti o třetinu a v Kolíně nad Rýnem téměř o 40 procent.