Ceny amerických superrealit lámou rekordy

hotel SLS Beverly Hills

hotel SLS Beverly Hills Zdroj: SLS Hotels

Americký trh takzvaných trofejních nemovitostí, tedy těch, jejichž cena se přehoupla přes sto milionů dolarů, v letošním roce trhá jeden rekord za druhým. Největší boháči světa přesouvají své peníze do realit, protože hledají bezpečný přístav pro své jmění. Spojené státy jsou díky oživující ekonomice a rostoucím akciovým trhům vnímány společně s Londýnem jako nejvhodnější destinace.

Poptávka amerických miliardářů v kombinaci s přílivem peněz ze zahraničí ženou ceny vzhůru. V únoru se boháči v Los Angeles téměř poprali o dům na předměstí Holmby Hills o výměře přes 4500 metrů čtverečních a jejich postupné přihazování vyhnalo nakonec cenu na 102 milionů dolarů.

Živo na realitním trhu je i o úroveň níže, v milionovém segmentu. Počet nemovitostí prodaných v prvním čtvrtletí za více než dva miliony dolarů vzrostl meziročně o třetinu, jak vyplývá z dat společnosti DataQuick. „V loňském roce lámaly akcie rekordy a vždy, když se to děje, přijde se zpožděním růst cen luxusních nemovitostí,“ uvedla pro New York Times Judi Desideriová, ředitelka realitní kanceláře Town & Country z East Hamptonu.

102 milionů za "usedlost"

Kurt Rappaport, který zastupoval Suzzane Sapersteinovou, majitelku zmíněného domu Holmby Hills, pro místní deník uvedl, že usedlost nakonec za 102 milionů dolarů získal evropský miliardář, který přeplatil další dva zájemce. Zakladatel realitní agentury Westside Estate Agency Rappaport se stihl pochlubit, že pro svého klienta jedná o koupi nemovitosti v prominentní čtvrti Beverly Hills – obchod také za více než sto milionů dolarů.

„Další mezník na trhu bude až nemovitost za 200 milionů dolarů,“ řekl Rappaport deníku E15. „Toto je velmi malý segment trhu a málo lidí si může dovolit koupit nemovitost za sto milionů, zároveň takové reality nemění majitele příliš často,“ dodal.

Nový kalifornský rekord je ostatně potenciálně již na světě. Minulý měsíc byl na trh umístěn komplex v Beverly Hills, který kdysi vlastnil tiskový magnát William Randolph Hearst, a to s cenovkou 135 milionů dolarů. Zájemce se zatím nepřihlásil.