Ceny družstevních bytů vzrostly meziročně více než o čtvrtinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
6
Fotogalerie

Ceny družstevních bytů v Česku do konce června meziročně vzrostly o 26,6 procenta na 25.328 korun za metr čtvereční. Nejvíce zdražily v Plzeňském kraji (o 53,2 procenta), nejméně v Moravskoslezském kraji, zhruba o desetinu. Byty v osobním vlastnictví v ČR ve stejném období zdražily o 15,6 procenta na 28.700 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z údajů aplikace cemap.cz. Aplikace, která vychází z tržních cen nabídek inzercí realitních serverů, porovnávala 70.507 družstevních bytů v bytových domech.

"Naše data ukazují výrazný nárůst cen družstevních bytů, který se ve většině krajů objevil takřka skokově na podzim loňského roku. Růst je zapříčiněn hlavně nedostatkem kvalitních bytů v osobním vlastnictví a jejich vysokou cenou. Předpokládám, že růstový trend bude pokračovat, ale spíše pomalejším tempem," uvedl výkonný ředitel CeMap-cenové mapy Ondřej Hon.

V šesti krajích se ceny zvedly meziročně o více než 30 procent. Po Plzeňském kraji nejvíce vzrostly na Pardubicku (o 39,1 procenta) a v Královéhradeckém kraji (o 35,6 procenta). Méně než o pětinu ceny kromě Moravskoslezského kraje vzrostly v Praze, na Vysočině, v Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji.

"Zvýšenou poptávku po družstevních bytech jsme zaznamenali téměř ve všech krajích. Zájemce láká především vlastní bydlení za nižší cenu s vidinou budoucího převodu do osobního vlastnictví," doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

Nejdražší družstevní byty jsou v Praze s průměrnou cenou 58.388 korun za metr čtvereční. Hlavní město je téměř osmkrát dražší než Ústecký kraj, kde je metr čtvereční k dostání za 7345 korun. Průměrný družstevní byt v Česku má podle cemap.cz 61 metrů čtverečních.