Studie: V Praze se hromadně staví kanceláře, nabídka vzroste dvakrát více než poptávka

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Office Park Nové Butovice

ilustrační obrázek.
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
4
Fotogalerie

Nabídka nových kanceláří v Praze letos vzroste zhruba dvakrát více než poptávka. Zatímco nabídka se meziročně zvýší o 11,1 procenta, poptávka se zvedne o 5,3 procenta. 

Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici. Oslovila v ní zhruba 40 developerských společností. Zájem o kanceláře v hlavním městě podle nich bude tažen především potřebou firem rozšířit své pronajímané prostory.

"V roce 2016 bylo v Praze dokončeno jen 33 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských prostor. Roky 2017 a 2018 se vracejí na obvyklé úrovně okolo 160 tisíc metrů čtverečních nové plochy za rok. Měnit se nebude ani tak nájemné samotné, jako spíše objem poskytovaných nájemních pobídek. U nich očekávám spíše pokles," uvedl partner v poradenské společnosti KPMG ČR Pavel Kliment. Mezi pobídky patří například slevy z nájmu, nájemní prázdniny nebo příspěvky na klientské úpravy.

Podle vedoucího partnera poradenské společnosti Prochazka & Partners Radka Procházky roste poptávka především po kancelářích nejvyšší kategorie. "Jedná se o kanceláře, které nabízejí například centrální vzduchotechniku s monitoringem hladiny oxidu uhličitého nebo chladicí trámy, které dávají vyšší standard pohody pracovního prostředí," dodal Procházka.

Stavbu nových kanceláří očekávají ředitelé developerských společností spíše v širším centru metropole, shodly se na tom tři čtvrtiny z nich. Ve vzdálenějším centru nebo v okrajových částech města se budou nové kanceláře stavět pouze podle desetiny oslovených developerů. Přímo v centru neočekává výstavbu kanceláří nikdo.

Podívejte se na projekt skupiny Penta, který vznikne poblíž Masarykova nádráží: 

Video placeholde
Projekt skupiny Penta na zástavbu kolem Masarykova nádraží v Praze • Penta

Růst poptávky po kancelářích bude podle developerů v Praze tažen především vyšší poptávkou firem po nových prostorách (72 procent) a přílivem nových firem ze zahraničí (14 procent). Rekonstrukci kanceláří plánuje polovina oslovených developerů. Částečnou rekonstrukci má v plánu pětina ředitelů.