Česká PSJ postaví v běloruském Brestu sedmipodlažní dům

Vizualizace budovy v běloruském Brestu, kterou staví česká PSJ

Vizualizace budovy v běloruském Brestu, kterou staví česká PSJ Zdroj: PSJ

Česká stavební společnost PSJ získala další zakázku v Bělorusku. Ve městě Brest postaví sedmipodlažní budovu s kancelářemi a apartmány. Zakázku za osm milionů eur (v přepočtu kolem 220 milionů korun) dokončí do dubna 2016. Letos společnost PSJ dokončila v Bělorusku práce na novém dřevozpracujícím závodě za více než půl miliardy korun.

Zakázku v Brestu PSJ provádí pro investorskou společnost MFB Development. Budova Promenáda vznikne na pěší zóně tohoto starobylého města. „Během října a listopadu proběhla přípravná fáze, která obnášela demolici původní dvoupodlažní budovy,“ uvedl projektový manažer Jaroslav Řičánek.

V suterénu nového domu budou garáže. V prvním a druhém nadzemním podlaží vzniknou komerční prostory zabírající 2120 metrů čtverečních. Zbývající čtyři podlaží s rozlohou 3815 metrů čtverečních zabere 36 apartmánů.

Firma stavěla i oblastní velitelství

Firma PSJ v Bělorusku působila už v 90. letech, kdy tam postavila oblastní velitelství a čerpací stanici. Obě zakázky měly hodnotu 65 milionů Kč. Na běloruský trh se společnost PSJ vrátila v srpnu 2011, kdy byl odstartován sled dodávek za 20 milionů eur (přes 551 milionů Kč) pro nový dřevozpracující závod firmy Kronospan ve městě Smorgoň. Specialisté PSJ ze střediska ocelových konstrukcí zůstali v tomto městě až do letošního března.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Její výnosy loni činily 4,36 miliardy Kč, přičemž zahraniční zakázky se na nich podílely 59 procenty. Mezi nejvýznamnější zahraniční trhy firmy PSJ patří Rusko, Slovensko a asijské země.