Česká skupina CTR prodala v Drážďanech byty za miliardy

Developerský projekt české skupiny CTR v Drážďanech.

Developerský projekt české skupiny CTR v Drážďanech. Zdroj: CTR

Developerský projekt skupiny CTR v Praze na Žižkově.
Developerský projekt české skupiny CTR v Drážďanech.
Developerský projekt skupiny CTR v Praze na Žižkově.
4
Fotogalerie

Investiční skupina CTR byznysmena Jiřího Mušky prodala v německých Drážďanech dvě etapy rozestavěného komplexu nájemních bytů Haus Merkur. Transakce se uskutečnila ve dvou fázích. Celkově firma za 287 bytů inkasovala přes sto milionů eur. To je v přepočtu 2,5 miliardy korun. Kupujícím je německý realitní fond Patrizia.

V Německu je mnohem větší podíl nájemního bydlení než v České republice. Přesto již CTR postavila činžovní byty i v Praze. V roce 2008 dokončila v tuzemské metropoli vůbec první nový nájemní areál na Albertově. Následně Muškova skupina postavila byty do vlastnického bydlení v Kobylisích.

K dalším investicím v Praze je ale CTR zdrženlivá. Mimo jiné kvůli zkušenosti s menším bytovým projektem Pražačka na Žižkově. Kvůli odvoláním a žalobám během povolovacího procesu se developerovi podařilo dokončit šestadvacet bytů až čtrnáct let po zakoupení pozemku.

„Na nové akvizice máme připraveny značné částky, které můžeme okamžitě uvolnit. Ztrácet ale osm, deset nebo dokonce čtrnáct let s realizací každého projektu v České republice pro nás jednoduše nemá význam, to můžeme volný kapitál investovat jinde,“ uvedl Ján Horváth, ředitel realitní divize v CTR group.

Aktuálně CTR staví 541 bytů v Košicích. Ve stejném městě na východě Slovenska firma loni koupila nevyužívaný areál bývalých oděvních závodů. Plánuje tam postavit dalších 400 bytů. O dalších akvizicích jedná skupina i v Německu.

Kromě developerského byznysu se CTR věnuje na Slovensku rovněž produkci zeolitu. To je přírodní minerál s širokým využitím od chemického průmyslu po zemědělství. V Maďarsku skupina podniká též v cementářství. CTR group má rovněž leteckou divizi zaměřenou na privátní a obchodní dopravu. Ve flotile má letadla značek Hawker, Mustang a Diamond.

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>