České dráhy prodaly poslední pozemky na Smíchově. Vyjednaly si navýšení ceny o stamiliony

Smíchov City

Smíchov City Zdroj: E15 Dominik Kučera

Smíchov City
Smíchov City
Smíchov City
Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5.
Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5.
30
Fotogalerie

Zbývající pozemky Českých drah v okolí pražského smíchovského nádraží kupuje developer Sekyra Group, který na nich vybuduje novou čtvrť Smíchov City. Železniční dopravce dosáhl změny původní dohody o prodeji, díky níž dosáhl navýšení kupní ceny o necelých 300 milionů korun, oznámily České dráhy.

První část pozemků od Českých drah Sekyra odkoupil na základě rámcové smlouvy z roku 2019. Nyní kupuje zbytek. „Předchozí smlouva dávala Sekyra Group právo na odkup těchto pozemků za cenu stanovenou v tehdejších znaleckých posudcích. Nicméně během našich obchodních jednání jsme vyjednali výhodnější podmínky pro České dráhy a za prodej zbývajících pozemků získáme o téměř 300 milionů korun více,“ uvedl generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Podle Leoše Anderleho, výkonného ředitele Sekyra Group, plyne z transakce Českým drahám historicky nejvyšší příjem z prodeje nemovitostí soukromému subjektu. „Důvodem pro takovouto obchodní dohodu byla snaha dotčených stran vyhnout se soudnímu sporu, který by bezpochyby vedl k zásadní časové prodlevě, jež by projekt zkomplikovala,“ dodal k navýšení ceny Anderle.

Nová cena byla stanovena na základě znaleckých posudků, které si nechaly vypracovat jak dráhy, tak developer. Sekyra Group za pozemky o rozloze 126 tisíc metrů čtverečních podle registru smluv zaplatí necelé dvě miliardy. České dráhy uvedly, že celkem od developera za všechny své smíchovské pozemky inkasovaly 2,4 miliardy korun.

První výstavbu na Smíchově Sekyra Group zahájila v roce 2020. Nyní se dokončuje první bytový dům v severní část projektu, přiléhající k autobusovému nádraží Na Knížecí. 

Jižní část projektu, v níž má stát například nové sídlo České spořitelny, nedávno získala stavební povolení. Obě části čtvrti má propojit pěší zóna, bulvár Madeleine Albrightové.

Celá čtvrt se má rozkládat na ploše 400 tisíc metrů čtverečních. Smíchov City roste na místě někdejšího nákladového nádraží, odhadem zde má pracovat a bydlet přes dvanáct tisíc lidí. Celkové náklady projektu developer vyčíslil na více než 20 miliard korun.