České dráhy od prosince zdražují jízdenky. O kolik víc zaplatíte?

České dráhy:  Jízdné zdraží od prosince 2023. (ilustrační foto)

České dráhy: Jízdné zdraží od prosince 2023. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Za jízdu vlakem si počínaje 10. prosincem připlatíte. České dráhy zdražily kilometrické tarify jízdného v průměru o 9,5 procenta. Jak konkrétně ceny jízdného nyní vypadají? Kde naopak nastalo zlevnění a které slevy jízdného lze stále uplatnit?

Už v září České dráhy (ČD) oznámily, že zdraží své kilometrické tarify v průměru o 9,5 procenta, což se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu, např. Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek nebo Traťových jízdenek region. 

„Úprava reflektuje vývoj inflace i rostoucí ceny vstupů za uplynulý rok např. v oblasti údržby, nafty, ceny náhradních dílů a dalších položek, které ovlivňují náklady na zajištění dopravy,” odůvodnily navýšení České dráhy v tiskové zprávě.

Na kolik zdražilo kilometrické jízdné ČD?

Konkrétní příklady změn u Flexi základního jízdného, tedy základního jízdného bez slev, jsou uvedeny níže v tabulce.

Úprava cen Flexi základního jízdného ČD (základního jízdného beze slev)
VzdálenostSoučasná cenaNová cenaRozdíl v ceně
10 km31 Kč34 Kč+3 Kč
45 km92 Kč101 Kč+9 Kč
100 km188 Kč205 Kč+17 Kč

Zdroj : České dráhy

Ceny Flexi zvýhodněných jízdenek a Vázaných jízdenek se budou nadále odvíjet od poptávky po cestování. Záleží tedy na tom, kdy jízdenky nakupujete, jak dlouho před cestou, nebo jak je zvolená linka v daném čase vytížená. Zvýšení cen se však vždy bude pohybovat v rozsahu do 9,5 procenta.

 Konkrétní příklady jízdného (13. prosince 2023):

  • Trasa Praha - Brno (20. prosince 2023) - cena od 305 korun do 419 korun dle času.
  • Trasa Praha - Plzeň (20. prosince 2023) - cena od 155 korun do 179 korun dle času.
  • Trasa Praha - České Budějovice (20. prosince 2023) - cena od 219 korun do 239 korun dle času.
  • Trasa Praha - Olomouc (20. prosince 2023) - cena od 349 korun do 449 korun dle času.

Snížení ceny 10denní traťové jízdenky

Ke snížení ceny naopak došlo u 10denní traťové jízdenky. „Nadále řada občanů využívá v různém rozsahu možnost práce z domova. České dráhy chtějí u těchto osob podpořit využívání cestování po železnici a nabízejí 10denní traťovou jízdenku, kterou využijí v libovolných 10 dnech během měsíční (30denní) platnosti pro cesty např. mezi domovem a svým zaměstnavatelem,” píší v tiskové zprávě České dráhy s tím, že výpočet ceny bude u této jízdenky upraven tak, že dojde k jejímu mírnému zlevnění oproti cenám roku 2023.

Úprava cen za rezervaci místa v mezinárodní přepravě

S úpravou ceníku nastaly od 10. prosince také změny při nákupu mezinárodních jízdenek v online odbavovacích kanálech Českých drah. Nově bude například cena za rezervaci místa k sezení pro vlaky překračující státní hranici České republiky zdarma, a to kdykoliv před odjezdem vlaku. 

Doposud bylo možné provést rezervaci místa zdarma v případě nákupu jízdenek online minimálně 14 dní před cestou. Nabídka bude platit pro vlaky a oddíly bez povinné rezervace. 

„U Včasných jízdenek Evropa bude místenka podobně jako u vnitrostátních Vázaných jízdenek automaticky připojena k jízdence v nákupním košíku. U Flexi jízdenek, které cestující může v době platnosti využít v libovolném vlaku na zvolené trase, bude mít zákazník možnost si bezplatnou místenku k jízdence aktivně připojit,” vysvětlují ČD.

Slevy na jízdné u Českých drah

České dráhy nabízí několik možností, jak na jízdném ještě ušetřit:

  • Děti do 6 let - jezdí zdarma
  • Junioři od 6 do 18 let sleva 50 procent
  • Důchodci - sleva 50 procent
  • Držitelé karet ZTP nebo ZTP/P - sleva 75 procent

Další možností je koupě tzv. In karty, jejíž cena se odvíjí od její délky platnosti a lze pak mít slevu na koupi jízdného 25 procent, 50 procent nebo 100 procent.