Česko dostane z unie 100 miliard na dopravní stavby

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Anna Vackova

Evropská unie přispěje Česku na výstavbu dopravní infrastruktury částkou zhruba 100 miliard korun. Z toho 80 miliard korun má na účty státu proudit z kohezních fondů, dalších asi 20 miliard korun Česko pravděpodobně získá prostřednictvím programu CEF (Connecting European Facility) .

Peníze by do resortu dopravy měly proudit mezi roky 2014 až 2020. Většina těchto prostředků připadne podobně jako v předchozím sedmiletém rozpočtovém období na Operační fond doprava. Na Žofínském fóru to řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Částka z CEF ale zatím není definitivní, jde pouze o odhad ministerstva.

V novém období bude ministerstvo dopravy preferovat menší množství větších stavebních projektů. „Administrace je stejná, má- li projekt objem tři miliardy nebo 30 milionů,“ řekl Stanjura. Při menším počtu projektů je podle něj daleko jednodušší vyhnout se chybám v přípravě, čímž se infrastrukturní výstavba urychlí.

Mezi prioritní silniční stavby, které by se měly po roce 2014 uskutečnit, zařadil ministr dostavbu dálnice D11, obchvat Českých Budějovic a dokončení dálnice D1 v okolí Přerova. V oblasti železničních staveb jsou prioritou ministerstva modernizace III. a IV. tranzitního koridoru a významných uzlů na I. koridoru.

V současném Operačním programu doprava (OPD I.) je pro dopravní stavby v tuzemsku určeno k čerpání 147 miliard korun. Je ale otázkou, zda se všechny prostředky podaří vyčerpat. Evropské peníze z tohoto období je totiž možné použít pouze na stavby, které budou dokončeny do roku 2015. Ministerstvo dopravy stále věří, že z přislíbených peněz nebude muset nic vracet.