CPI investovala miliardy do vlastníka kancelářských center v Polsku a Rumunsku

Budova Globalworth Tower v Bukurešti

Budova Globalworth Tower v Bukurešti Zdroj: Globalworth

Budova Bucharest Tower Center společnosti Globalworth
Portfolio Globalworth: A4 Business Park v polských Katovicích
Globalworth je mimo jiné vlastníkem rumunské centrály automobilky Renault
4
Fotogalerie

Skupina CPI Property Group realitního magnáta Radovana Vítka uskutečnila další velkou investici. Koupila šest procent akcií ve společnosti Globalworth Real Estate Investments, vyplývá z oznámení firmy pro burzu. Hodnota tohoto podílu je nyní okolo 3,3 miliardy korun, jedna akcie se prodává za 9,85 eura. Akcie nakupovala CPI Property Group (CPI PG) prostřednictvím makléře. 

Realitní společnost vlastní kanceláře v Polsku a Rumunsku v hodnotě 2,8 miliardy eur, které generují hrubé nájemné ve výši 180 milionů eur. „Globalworth má jedno z nejlepších kancelářských portfolií v celé střední Evropě,“ komentoval investici šéf CPI PG Martin Němeček a uvedl: „Věříme, že Globalworth bude i nadále dosahovat skvělých výnosů.“ 

Touto transakcí se CPI Property Group dostala mezi pět největších akcionářů realitní společnosti. Největším je jihoafrická realitní skupina Growthpoint Properties, která vlastní necelých třicet procent akcií. Zakladatel a šéf společnosti Ioannis Papalekas vlastní patnáct procent a německá společnost Aroundtown pak devatenáct procent. Firma byla založena před sedmi lety v Rumunsku.

Investice zapadá do strategie Vítkovy skupiny, která nyní ve velkém investuje na polském trhu, kde koupila již několik kancelářských budov. Nabídku na převzetí celé firmy ale zatím CPI PG nezvažuje.

Polský realitní trh nyní přitahuje velkou pozornost zahraničních investorů. Za prvních devět měsíců minulého roku přišly do Polska podle dat poradenské společnosti Savills realitní investice ve výši přes 4,5 miliardy eur, přičemž v Česku šlo o 2,4 miliardy eur. 

„Kromě německého kapitálu, který zde byl vždy aktivní, zde máme hráče z Asie (zejména Jižní Koreje), ale rovněž ze západní Evropy, USA, Blízkého východu a středoevropských zemí,“ uvedl v této souvislosti pro E15 manažer poradenské CBRE Poland Przemyslaw Lachmaniuk. „Důležitým zdrojem kapitálu je Jižní Afrika,“ dodal. Zájem investorů je podle něj daný silnou polskou ekonomikou, atraktivními výnosy, stabilitou a vyhlídkami na růst nájmů.

Na Rumunsko se v posledních letech zaměřila skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Vlastní v Bukurešti kancelářskou výškovou budovu Crystal Tower a rovněž komplex Metropolis Center.