CPI zkouší luxusní nájemní byty

projekt CPI

projekt CPI Zdroj: E15 Michael Tomes

Realitní skupina CPI se pouští do svého prvního projektu nájemního bydlení. Na Pohořelci v Praze 6 se chystá zrekonstruovat historickou budovu a vytvořit v ní byty k dlouhodobému pronájmu. „Půjde o byty vyššího standardu. Připravujeme nyní dvě varianty projektu s menšími a většími jednotkami, celkem to bude 25 až třicet bytů,“ řekl deníku E15 ředitel developmentu CPI Igor Klajmon.

Investice do projektu s názvem U svatého Michala dosáhne zhruba 400 milionů korun. „Jde o exkluzivní lokalitu, jejíž hodnota bude jenom růst,“ je přesvědčený Klajmon. „Letos začneme s přípravou, vlastní zahájení výstavby bude záviset zejména na množství nutných zásahů, jde totiž o historický objekt,“ dodal šéf developmentu.

Developeři se zatím v Česku nepouštějí do výstavby bytů k pronájmu kvůli dlouhé návratnosti investice. Běžně totiž kalkulují s návratností tří až pěti let, u nájemního bydlení se však investice vrací zpravidla za dvacet až třicet let. Navíc dokud neskončí regulace nájemného ve velkých městech, nebude jasné, zda trh další byty k pronájmu vůbec potřebuje.

Silní zahraniční realitní investoři, kteří se na tento segment specializují, proto tuzemský trh zatím jen monitorují. Skupina CPI miliardáře Radovana Vítka je nejsilnějším českým investorem do nemovitostí a v atraktivní lokalitě v historickém centru se developmentu nájemních bytů neobává.

„Lokalita v sousedství ministerstva zahraničí, významného sídla církve nebo kanceláře prezidenta je dostatečně zajímavá, aby přilákala poptávku. Byty určené k pronájmu jsou v souladu s naší dlouhodobou strategií držet si kvalitní nemovitost,“ tvrdí Klajmon.

Radovan Vítek je na lovu. A bere vše, co potká

Průkopníkem výstavby nájemních bytů byla na pražském trhu firma , podnikající hlavně ve výrobě a transportu stavebních hmot. Před čtyřmi lety postavila na pražském Albertově komplex zahrnující 260 apartmánů. Mezi developery ale následovníky nenašla. Posléze i sama CTR prozatím ustoupila od plánů pokračovat v budování vlastního portfolia nájemních bytů a dala přednost developerské výstavbě s následným rozprodejem bytů.