Čtyřhvězdičkový hotel i ubytovna: Češi v Paříži dostali zakázky za 150 milionů

Takzvaný solidární hotel postavený v Paříži z modulů českou společností Koma Modular.

Takzvaný solidární hotel postavený v Paříži z modulů českou společností Koma Modular. Zdroj: Koma Modular

Takzvaný solidární hotel postavený z modulů českou společností Koma Modular.
Takzvaný solidární hotel postavený z modulů českou společností Koma Modular.
Výroba modulárních staveb ve společnosti Koma Modular ve Vizovicích.
Výroba modulárních staveb ve společnosti Koma Modular ve Vizovicích.
Výroba modulárních staveb ve společnosti Koma Modular ve Vizovicích.
9
Fotogalerie

Poptávka po českých modulárních stavbách pro uprchlíky v Německu slábne. Tuzemští výrobci ale nacházejí v cizině nová odbytiště.

Největší tuzemský výrobce modulárních staveb Koma Modular podnikatele Stanislava Martince získal v Paříži dvě velké zakázky na výstavbu hotelů. První projekt takzvaného solidárního hotelu pro lidi bez přístřeší je již téměř hotový. Druhá zakázka na čtyřhvězdičkový hotel se připravuje. Hodnota obou kontraktů převyšuje v součtu 150 milionů korun.

„Projekt solidárního hotelu je pro nás v určitém smyslu zlomový. Vůbec poprvé dodáváme moduly pro čtyřpodlažní budovu, poprvé bude na střeše takové budovy sportovní hřiště a poprvé bude celá budova tvořena z jedenáctimetrových modulů,“ marketingový ředitel Koma Modular Martin Hart. Projekt financuje mezinárodní humanitární organizace Aurore.

Druhá stavba v podobě čtyř hvězdičkového hotelu se teprve chystá. „Hotel máme v plánu na první čtvrtletí příštího roku. Výrobu plánujeme na únor a montáž na březen. V prvním pololetí bude hotel určitě hotov,“ popisuje tempo modulární výstavby manažer Hart z podniku Koma Modular.

Pro české producenty modulárních staveb je zahraničí významným odbytištěm. Kromě firmy Koma Modular směřuje do ciziny i velká část výroby české části společnosti Touax. Ta navíc může těžit ze zázemí obřího francouzského koncernu stejného jména. Moduly z české fabriky skupiny vytvořily zázemí například pro evropskou expanzi půjčovny nářadí a strojů Boels Rental.

Motor poptávky tuzemských výrobců modulů ale v posledních letech představoval příliv uprchlíků do Evropy. Zvláště v Německu bylo potřeba pro migranty vytvořit řadu nových staveb. Moduly byly vítanou kombinací kvalitního, levného a rychlého řešení.

Jenže mezitím se situace změnila. Slabší příliv uprchlíků srazil i německou poptávku. To se odrazí rovněž na výsledcích vizovické společnosti Koma Modular. V předchozích letech díky tomu firmy z branže vykazovaly silný růst. Za letošní rok však lídr trhu z Vizovic očekává pokles tržeb o sedmnáct procent z loňských 845 milionů. Zisk bude ve srovnání s loňském čtvrtinový. Kromě menšího odbytu v Německu za to může též posilování koruny a růst mzdových nákladů. Navíc kvůli snížení poptávky po modulech na českém trhu vypukla cenová válka.