Bytový trh se doslova vaří, říká izraelský developer s byznysem v Praze

Generální ředitel tuzemské části developerské skupiny AFI Europe Doron Klein.

Generální ředitel tuzemské části developerské skupiny AFI Europe Doron Klein. Zdroj: AFI Europe

Vizualizace kancelářského projektu Butterfly developera AFI Europe v Praze 8.
Vizualizace kancelářského projektu AFI Vokovice v Praze 6 od architektonického areliéru DAM architekti.
Areál bývalého strojírenského podniku ČKD v Praze-Vysočanech se v režii developerské společnosti AFI Europe mění na nové byty a kanceláře.
Vizualizace kancelářského projektu AFI Vokovice v Praze 6 od architektonického areliéru DAM architekti.
Generální ředitel tuzemské části developerské skupiny AFI Europe Doron Klein.
8
Fotogalerie

Izraelská developerská skupina AFI Europe je v Praze jako doma. Kromě Vokovic aktuálně staví kanceláře ještě v Karlíně. Šéf české části holdingu Doron Klein prozradil i další plány.

Budete kancelářské budovy v Karlíně a ve Vokovicích po dokončení a obsazení prodávat?

Naším současným cílem je dokončení obou projektů, hladké nastěhování všech nájemců a jejich spokojenost s budovou i službami. Zvažovat prodej těchto objektů je v současné chvíli předčasné.

Co a kde budete v kancelářském segmentu stavět po projektech v Karlíně a ve Vokovicích?

Chystáme administrativní budovu , která vznikne jako součást multifunkčního projektu AFI City v pražských Vysočanech poblíž Kolbenovy ulice. Jedná se o revitalizaci brownfieldu po ČKD. Na ploše o velikosti patnácti hektarů vznikne kompletně nová čtvrť.

Kanceláří tam bude devadesát tisíc metrů čtverečních. Stavební povolení na první budovu již máme vyřízené a aktuálně probíhá výběrové řízení na generálního dodavatele stavby. Výstavbu budovy „A“ plánujeme zahájit v první polovině roku 2018 a její dokončení v prvním čtvrtletí 2020.

Působíte také na bytovém trhu. V jakém je stavu?

Rezidenční trh v Praze se v posledních dvou letech doslova vaří. Předpokládám, že ke zklidnění situace dojde během následujících dvou let. Počet projektů se stavebním povolením je totiž značně limitován a potrvá dalších několik let, než zde budou nové projekty s potřebnými povoleními pro zahájení výstavby.

Jak byznys finacujete? Je výhodnější čerpat úvěry od českých nebo zahraničních bank?

Akvizici pozemků a přípravu projektů financujeme z vlastních zdrojů. Na výstavbu čerpáme bankovní úvěry jak od českých, tak zahraničních bank.