Další miliardový zářez v Polsku. Česká Investika koupila pětici kancelářských budov v Gdyni

Investika koupila gdyňské kanceláře Łużycka odhadem za 1,5 miliardy korun.

Investika koupila gdyňské kanceláře Łużycka odhadem za 1,5 miliardy korun. Zdroj: Investika realitní fond

Investika koupila gdyňské kanceláře Łużycka odhadem za 1,5 miliardy korun.
Investika koupila gdyňské kanceláře Łużycka odhadem za 1,5 miliardy korun.
Investika koupila gdyňské kanceláře Łużycka odhadem za 1,5 miliardy korun.
Investika koupila gdyňské kanceláře Łużycka odhadem za 1,5 miliardy korun.
5
Fotogalerie

Největší tuzemský nebankovní retailový fond Investika se už v Polsku cítí jako doma. Potvrzuje to další akvizicí, tentokrát kancelářského komplexu Office Park Łużycka v Gdyni. Stojí v těsné blízkosti administrativního komplexu Tensor, který Investika pořídila zhruba za miliardu korun letos v červnu. Tentokrát je cena ještě vyšší, podle odhadu deníku E15 činí zhruba 1,5 miliardy korun. Přesnou kupní cenu strany nezveřejnily.

„Łużycka pro nás představovala skvělou příležitost k rozšíření portfolia o kvalitní nemovitost v jedné z nejatraktivnějších polských lokalit, kterou navíc dobře známe. Oba areály plánujeme do budoucna provozovat jako jeden kampus, a tak využít synergií v oblasti správy budov i služeb pro nájemce,“ uvedl portfolio manažer Investika realitního fondu Václav Kovář. Akvizici Investika dokončila společně s lucemburskou private equity společností Bud Holdings SA.

Komplex leží v rychle se rozvíjející oblasti Tricity tvořené trojměstím Gdyně, Gdaňsk a Sopoty. Ta je podle průzkumů v současnosti nejžádanějším místem pro život v Polsku s kupní silou o více než dvacet procent převyšující celostátní průměr. Mezi investory si drží status jednoho z pěti nejžádanějších regionů.

Atraktivitu tamního trhu potvrzují četné investice českých fondů. Kromě Investiky, u které je to už šestá investice v Polsku, tam už dříve zamířil mezinárodní investor s českými kořeny Accolade. Na tamním trhu se pohybuje už šest let a své aktivity soustřeďuje při západní hranici země. Miliardové akvizice kancelářských center udělal v Polsku také realitní fond České spořitelny Reico nebo skupina PPF. Své pozice v Polsku posiluje také DRFG.

„Na trhu s komerčními nemovitostmi v Polsku je živo. Za první tři čtvrtletí letošního roku se tam uskutečnily akvizice za 4,3 miliardy eur, což je třetí největší hodnota od roku 2016,“ popsal Petr Čížek, předseda představenstva Investika investiční společnosti, která realitní fond spravuje. Již dříve vysvětlil, že hlavními důvody, proč do Polska směřuje stále více českého kapitálu, je větší počet příležitostí k zisku kvalitní a výnosné nemovitosti.

Polský trh láká nejen rozlohou s více než desítkou velkoměst, ale také stále relativně dostupnými cenami i atraktivními výnosy. K dříve velmi populárním investicím do kancelářských a obchodních center v posledních dvou letech přibyly logistické a průmyslové nemovitosti.

Zájem o ně nedávno potvrdil ředitel DRFG Polska Jan Pelíšek. Jeho společnost spolu s evropským developerem Frontier dokončuje ve Vratislavi logistický areál s celkovou rozlohou deset tisíc metrů čtverečních. Ten je už téměř celý pronajatý.

Více v článku Jana Novotného: DRFG expanduje v Polsku. Během pěti let chce do tamních nemovitostí investovat sedm miliard >>>

Investika plánuje do konce roku dokončit další tři zahraniční akvizice. „Nechceme být svázáni pouze s jednou zemí, celoevropský záběr nám dává možnost vybírat si z každého trhu nejlepší příležitosti,“ říká Čížek o strategii fondu, který od začátku roku získal od investorů více než tři miliardy korun. Jeho celkový kapitál tak koncem září přesahoval třináct miliard korun.