DRFG expanduje v Polsku. Během pěti let chce do tamních nemovitostí investovat sedm miliard

Logistický park ve městě Sosnowiec

Logistický park ve městě Sosnowiec Zdroj: DRFG

Investiční skupina DRFG posiluje investice do průmyslových nemovitostí v Polsku, především do logistických parků. Po již dokončeném logistickém centru ve městě Sosnowiec o rozloze téměř 48 tisíc metrů čtverečních a logistickém centru pro společnost InPost ve městě Wodzislaw investuje skupina ve Vratislavi či Poznani. V následujících pěti letech chce v Polsku utratit celkem sedm miliard korun.

V současnosti DRFG dokončuje ve Vratislavi společný projekt takzvaných Small Business Units (SBU) s evropským developerem Frontier, který má celkovou rozlohu 10 tisíc metrů čtverečních a je již téměř celý pronajatý. Připravuje zároveň další stavby v různých lokalitách napříč Polskem. Během příštího roku bude také dokončen projekt poblíž města Poznaň o velikosti 38 tisíc metrů čtverečních.

„Logistiku a výše zmíněný trh SBU v Polsku považujeme za vysoce perspektivní. Hlavním důkazem je jednak velký zájem o takový produkt ze strany nájemců, jednak výrazně vyšší nájemné než u velké logistiky,“ komentuje Jan Pelíšek, ředitel DRFG Polska sídlící ve Varšavě.

Polský trh průmyslových nemovitostí zaznamenal v minulém roce hned několik rekordů: rekordně vysokou poptávku, rekordně nízkou míru neobsazenosti a rekordní počet dokončených projektů. V oblasti investic představuje nejvíce poptávaný sektor, který zaujímá více než polovinu realizovaných transakcí, přičemž v letošním roce se předpokládá v tomto segmentu další významný růst zejména díky mimořádné poptávce ze strany sílící polské e-commerce.

Důvěru v polský trh u DRFG podtrhuje fakt, že v akvizičním procesu má skupina projekty s více než 345 tisíci metry čtverečních pronajímatelné plochy v tržní hodnotě přesahující sedm miliard korun, které plánuje dokončit během následujících pěti let.

„Polsku zkrátka věříme a z dlouhodobého pohledu sázíme na to, že jeho ekonomický význam v regionu poroste. Je to velký a stabilní trh, v posledních letech země zlepšila svou infrastrukturu a má stabilní kapitálové trhy, ale zároveň pořád vysoký potenciál dalšího růstu,“ dodává hlavní ekonom DRFG Martin Slaný.

Na polský realitní trh směřuje stále více českých investičních společností. „Český trh je relativně malý. A příležitostí k akvizicím komerčních nemovitostí, jež by svou velikostí, očekávanou výnosností a dalšími parametry odpovídaly strategii našeho realitního fondu, je na něm nedostatek,“ řekl již dříve předseda představenstva Investika investiční společnosti Petr Čížek.

V Polsku se zavedl už i investor s českými kořeny Accolade. Ten se na polském trhu pohybuje šest let a své aktivity soustřeďuje na západní hranici země. Naposledy letos v lednu nakoupil pozemek v Sulechówě a zahájil zde výstavbu průmyslového parku za 60 milionů eur. Miliardové akvizice kancelářských center uskutečnil již dříve v Polsku také realitní fond České spořitelny Reico.

Na polský trh vstoupila koncem loňského roku i skupina PPF, když koupila velkou administrativní budovu New City ve Varšavě. Cenu transakce neuvedla. Další miliardářská skupina, Vítkova CPIPG, na přelomu let 2019 a 2020 oznámila, že plánuje v sousední zemi nakoupit komerční nemovitosti za 20 miliard korun.