Další slovenská stavební firma v problémech, Široký musí zachraňovat Váhostav

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Po Doprastavu, který musí hledat nového investora, se na Slovensku dostala do problémů také další velká stavební společnost Váhostav. Firmu ovládá Juraj Široký, bývalý šéf slovenské větve harvardských privatizačních fondů.

Podle deníku Sme Váhostav dlouhodobě neplatí subdodavatelům a neoficiálně se mluví, že věřitelé budou muset část svých pohledávek odepsat, protože firma míří k soudem schválené restrukturalizaci. Váhostav má pobočku také v Česku – Váhostav CZ.

Juraj Široký tvrdí, že vedení firmy hledá možnosti, jak z problémů ven. Podle něj společnost usiluje o nové příležitosti v soukromém sektoru, veřejných zakázkách i v zahraničí a bude se snažit o „zefektivňování procesů a také personální politiky“. Firma má údajně finanční plán, který počítá s Širokého podporou.

O Širokém se na Slovensku mluví jako o jednom z mecenášů vládnoucího Směru-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Před rokem 1989 pracoval Široký v rozvědce Státní bezpečnosti, působil například ve Washingtonu. Začátkem 90. let spolupracoval s Viktorem Koženým a Borisem Vostrým na rozjezdu harvardské investiční skupiny. Na rozdíl od nich však nebyl obviněn ani odsouzen za jejich tunelování. Široký má také velký vliv ve slovenském hokeji, dlouhá léta vedl tamní svaz a stále je prezidentem klubu HC Slovan Bratislava, který hraje ruskou ligu KHL.