Daramis Group prodává pražský Parkhotel, budoucí majitel zatím není známý

Pražský Parkhotel

Pražský Parkhotel Zdroj: CTK

Jeden z nejzajímavějších pražských hotelů mění majitele. Česko-izraelská skupina Daramis Group se rozhodla prodat letenský Parkhotel, který před šesti lety koupila od realitní firmy Sekyra Group a nákladně zrekonstruovala. Chystanou transakci deníku E15 bez bližších podrobností potvrdilo vedení Daramisu a David Nath ze společnosti Cushman & Wakefield, která má prodej hotelu na starost. „Dokončení prodeje očekáváme v tomto roce,“ řekl Nath.

Jde o další velkou transakci na pražském hotelovém trhu, který v posledních měsících začíná přitahovat zahraniční – především asijské – investory. Hodnotu hotelu lze odhadnout řádově na stovky milionů korun, k prodeji podle informací E15 dojde v následujících měsících. Nastávající majitel zatím není znám.

Daramis Group koupila hotel v roce 2012 a do jeho rekonstrukce dala kolem jednoho sta milionů korun. Z velké části jej přitom vrátila do architektonicky ceněné podoby, kterou stavbě koncem šedesátých let vtiskl Zdeněk Edel. Čtyřhvězdičkový hotel nabízí 237 pokojů. Pokud jde o trh s hotelovými nemovitostmi v Praze, činí se především Číňané.

Praha v hledáčku Asijců

Příkladem je převzetí luxusního vinohradského hotelu Le Palais šanghajskou skupinou CEFC koncem loňského roku. „Praha se dostává do hledáčku asijské klientely a tím budí pozornost i velkých čínských investorů,“ uvedl Nath. Číňané ale volí rovněž cestu investic do nadnárodních provozovatelských řetězců, čímž pronikají na lokální trhy.

Firma Jing Jiang International například získala většinu v jedné z největších hotelových firem Louvre Hotels, která díky tomu letos hodlá expandovat na deset nových trhů.