Developerská skupina Orco výrazně prohloubila ztrátu

Administrativní centrum Arena Corner Office Centre v Budapešti (ilustrační foto)

Administrativní centrum Arena Corner Office Centre v Budapešti (ilustrační foto) Zdroj: Orco

Developerská společnost Orco Property Group prohloubila provozní ztrátu za devět měsíců roku na zhruba 106 milionů eur (2,9 miliardy korun). Proti loňsku to je skoro devítinásobek. Firma to oznámila na svém webu.

Provozní výsledky výrazně ovlivnil pokles hodnoty části majetku, ale také tvorba rezerv v souvislosti s restrukturalizací a další činností, sdělila dnes společnost, která podniká především v Praze, ale i ve Varšavě a Budapešti.

Provozní ztráta za devět měsíců dosáhla 105,9 milionu eur oproti ztrátě 11,9 milionu eur za stejné období před rokem. Čistá ztráta se zvýšila na 142 milionů eur. Loni za stejné období skupina podle revidovaných čísel hospodařila s čistou ztrátou 33,6 milionu eur.

Firmě se meziročně podařilo zvýšit provozní zisk před odpisy (EBITDA) o jeden milion eur, mimo jiné díky lepší výkonnosti části svého majetku v Berlíně. Určitá zlepšení na provozní úrovni ale podkopala rizika spojená s velkými projekty a aktivy. Představenstvo se tak rozhodlo dodatečně odepsat 146 milionů eur. Odpisy se týkají především projektu mrakodrapu Zlota 44 ve Varšavě, kde skupina vzala v potaz rizika spojená s finančními náklady a náklady na výstavbu, a projektu hotelových komplexů Sunčani v chorvatském Hvaru.

Společnost také sdělila, že jedná o refinancování projektu berlínské lokality Gebauer Höfe a projektu zástavby území kolem bývalého nádraží v Bubnech v Praze. Jednání jsou prý v pokročilé fázi.