Do komerčních nemovitostí se lije méně peněz, objem investic klesl o třetinu

City Tower

City Tower

Výhled z City Tower na Prahu
Výhled z City Tower na Prahu
Výhled z City Tower na Prahu
Mrakodrap City Tower v Praze na Pankráci
Výhled z nejvyšší budovy v Česku, City Tower v Praze na Pankráci
9
Fotogalerie

Objem investic do komerčních nemovitostí v České republice do konce září meziročně klesl o 37 procent zhruba na 39 miliard korun. Pokles je ovlivněný do značné míry tím, že třetí čtvrtletí loňského roku bylo dosud nejaktivnější. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Colliers. Ta i přesto Colliers očekává, že objemy transakcí letos překonají 80 miliard korun a tím i rekord z loňského roku.

 

Největší objem investic připadal ve třetím čtvrtletí na obchodní nemovitosti s podílem 37 procent, následovaly kancelářské objekty s podílem 34,5 procenta. "Pokud se podíváme na zdroje kapitálu, nejaktivnější byli domácí investoři, kteří se na celkových investicích podíleli 55 procenty. Následoval kapitál z Jihoafrické republiky s 11 procenty a britští investoři se sedmi procenty," uvedl ředitel výzkumného oddělení Colliers International pro Českou republiku Ondřej Vlk.

Největším obchodem třetího čtvrtletí byl nákup nejvyšší budovy v Praze City Tower. Objekt koupil nemovitostní fond Reico za zhruba 4,4 miliardy korun od PPF Group. V polovině listopadu koupili budovu Enterprise Office Centre v Praze na Pankráci od developerské společnosti Erste Group Immorent za tři miliardy korun RSJ Investments a zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

Do konce roku Colliers ještě očekává uzavření nejméně dvou větších transakcí. Jde například o prodej Obchodního centra Olympia v Brně nebo Avion Shopping Parku v Praze - Zličíně.

Podle Colliers tak objem realitních obchodů v České republice letos zřejmě překoná rekord z loňského roku s uzavřenými transakcemi za 2,68 miliardy eur (zhruba 72,5 miliardy korun). "Rok 2015 byl, co se týká objemu uzavřených transakcí, výjimečný. Letošní rok mu tak zatím poměrně dobře sekunduje a ukazuje na velmi dobrou likviditu českých komerčních nemovitostí," doplnil Vlk.