Doprava chce během tří let rozjet stavby za 233 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Resort dopravy plánuje do roku 2016 rozestavět stavby za zhruba 233 miliard korun. Harmonogram výstavby předloží ministr dopravy Antonín Prachař vládě. Stavět by se měly jihočeské úseky dálnice D3, rychlostní silnice R35 u Opatovic nad Labem nebo nový úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem.

Vypracovat přehled dopravních projektů, které je úřad připraven v nejbližší době rozestavět, nařídili ministru dopravy na společném setkání začátkem září předsedové koaličních stran. Materiálem, který vychází ze schváleného rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, se měla zabývat vláda už před týdnem, jeho projednání ale z časových důvodů odložila.

Celkem mají na dálnicích a silnicích začít vznikat stavby v hodnotě 130 miliard korun, z nichž zhruba 100 miliard připadne na dálniční projekty a stavby rychlostních komunikací. Dalších 97 miliard korun poté poputuje na železniční projekty a šest miliard na dopravní stavby na splavných řekách.

Urychlit výstavbu má podle ministerstva dopravy pomoci novela zákona umožňující výrazně zvýšit nabízenou cenu majitelům pozemků, a tím usnadnit výkup půdy pod připravovanými stavbami, uvedlo ministerstvo dopravy.

Novela platí od poloviny září. Kromě potíží s výkupy pozemků zpožďujícími výstavbu uvedl úřad rovněž komplikace při výběrových řízeních, kdy se v současnosti řada účastníků odvolává k antimonopolnímu úřadu, a veřejné soutěže tím protahuje.