Dravec Blackstone převzal Multi, majitele mění i česká obchodní centra

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Americká společnost Blackstone, jeden z největších světových investorů do realit, dokončil převzetí nizozemského stavitele obchodních center Multi Corporation. Ta působí také v Česku, kde má za sebou například výstavbu ostravského centra Nová Karolina nebo center Forum Liberec a Forum Ústí nad Labem.

Nizozemská firma se potýkala s vysokým zadlužením v přepočtu kolem 23 miliard korun a právě přes skupování dluhu se Američanům podařilo Nizozemce ulovit. „Naše akvizice výrazně posílí finanční pozici Multi, jejíž portfolio zahrnuje jedny z nejhodnotnějších maloobchodních nemovitostí v Evropě,“ uvedl šéf společnosti Blackstone pro Evropu Ken Caplan.

Multi v současnosti provozuje 56 nákupních center ve 13 evropských zemích včetně Turecka, které je považováno za jeden z nejperspektivnějších maloobchodních trhů.

Blackstone je při chuti a Multi Corporation tak není jediným akvizičním cílem dravce zaměřeného na nákup nemovitostí prodávaných například pod tlakem bank. Firma si jen pro Evropu na tento typ nákupů vyčlenila několik miliard eur.
Již nyní je těsně před získáním většinového podílu ve francouzské investiční skupině Gecina. Minulý měsíc Blackstone výhodně koupil italský nákupní areál Franciacorta Outlet Village. Celkově Blackstone spravuje investiční kapitál 64 miliard dolarů.

Příležitost v Evropě větří také další američtí realitní investoři typu společností Tristan, Orion nebo Moorfield či hedgeového fondu Centerbridge.