Dražební společnost Clanroy je v insolvenci, dluží Českým drahám i jiným

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

České dráhy zřejmě nikdy neuvidí část peněz za nemovitosti, které pro ně prodala dražební společnost Clanroy. Třetí největší dražebník v tuzemsku se podle zjištění E15 ocitl koncem roku v tíživé finanční situaci a podal sám na sebe insolvenční návrh.

Jako řešení navrhuje soudu konkurz na svůj majetek. Dráhy jsou přitom v dokumentech označeny s pohledávkou 55 milionů za jednoho ze dvou největších věřitelů. Podobnou částku dražebník dluží i společnosti České lesy a celkově vyčíslil své závazky na 143 milionů korun.

„Svou pohledávku dráhy přihlásí do insolvenčního řízení,“ uvedl jejich mluvčí Radek Joklík. Tím to ale nekončí. Dražebník nezaplatil drahám ani korunu už od léta, což vede dopravce k pocitu, že má co dělat s podfukem. „České dráhy proto podaly u policie na společnost Clanroy trestní oznámení pro zpronevěru,“ doplnil Joklík. Pohledávku přitom ČD vyčíslily ještě o 11 milionů výše, než uvádí Clanroy. Zástupci Clanroye na dotazy E15 do smluveného času nereagovali.

Celou kauzu provází několik zajímavých skutečností. Insolvenční návrh byl podán s překlepem, v insolvenčním rejstříku firma figurovala až do včerejška pod názvem Cladroy, což značně stěžovalo vyhledávání informací. Chyba už byla opravena. Potvrdila se rovněž zpráva serveru E15.cz z konce roku, že Komerční banka zablokovala běžný účet Clanroye.

V minusu téměř miliardu korun

Účet podle insolvenčního návrhu vykazuje záporný zůstatek téměř miliardu korun. To sice dražebník považuje za nemožné, neboť neměl s bankou uzavřenu smlouvu o kontokorentu, podle týdeníku Euro jde ale i v Komerční bance o nesplacené dluhy dražební firmy. Zablokování účtu podle Clanroye zabránilo vstupu nového investora, společnosti Property Malostranská.

Clanroy loni vydražil majetek za 318 milionů korun, což jej řadí na trhu na třetí příčku. První je firma Prokonzulta (467 milionů), druhý Naxos (369 milionů).

Dráhy si prodejem nemovitostí každoročně vylepšují ztrátové hospodaření. Předloni prodaly nemovitosti za půl miliardy. Clanroy se stal jejich dražebníkem v roce 2009 poté, co dráhy zrušily otevřený tendr a přímo oslovily několik firem. Čtyřletá smlouva skončila už loni v dubnu, přesto Clanroy na svých stránkách drážní aukce stále inzeruje.

Vlastnictví firmy je přitom hádankou. Ještě na podzim 2012 vystupoval jako majitel Zdeněk Macháček, někdejší spoluvlastník realitní kanceláře Mexx Reality. Právě ta v roce 2010 oznámila, že Clanroy přebírá. Dnes je jako jediný akcionář firmy uvedena společnost Prime Enterprise ze Seychelských ostrovů. Macháček mezitím zmizel i z oficiálních struktur Mexx Reality. A web mexxclanroy.cz již nefunguje.

Několik pojítek mezi oběma firmami ale zůstává. Například sídlí na stejné adrese v Paláci Fénix na Václavském náměstí. Historicky je kromě Macháčka spojuje i byznys se státními organizacemi. Mexx Reality od roku 2007 prodávala nemovitosti ministerstva vnitra, Clanroy o dva roky později získal zakázku od Lesů ČR. Kontrakt tehdy kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad, smlouva byla podle něho pro Lesy ČR extrémně nevýhodná.