Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky se prodá v dražbě

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo financí může prostřednictvím dražby prodat budovu na pražském náměstí Republiky, kterou dosud využívala státní správa. Prodej schválila vláda. Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je cena nemovitosti odhadována zhruba na 750 milionů korun.

„Věříme, že v dražbě se částka může vyšplhat ještě výše,“ řekl již dříve Závodský. Podle něj je za takovou sumu možné postavit novou budovu až pro 1500 úředníků. „Navíc bude potřeba do nemovitosti vložit několik desítek milionů korun v následujících letech. Takže my chceme jít cestou levnějšího provozu mimo centrum než předražených budov v centru,“ dodal.

Budova je vedle divadla Hybernia, naproti je Obecní dům, poblíž jsou obchodní centra Palladium a Kotva. Lokalita je podle odborníků velmi žádaná.

„Je to naprosto fantastická lokalita,“ komentoval chystaný prodej už na podzim Dušan Štastník, který se v poradenské společnosti JLL zabývá investičními transakcemi. „O zájemce určitě nouze nebude. Z budovy by se mohla stát úžasná kombinace retailu a kanceláří,“ dodal.

Babiš chce prodat i další domy

S nemovitostí hospodaří Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který ji však od poloviny roku 2014 pro své potřeby nevyužívá. Z budovy se již odstěhovalo i detašované pracoviště městského úřadu Brandýs nad Labem – Stará Boleslav.

Kromě domu na náměstí republiky zvažuje úřad ministra Andreje Babiše prodej dalších sedmi budov v centru Prahy. Místu nich chce postavit novou budovu, do které by sestehovalo všechny své zaměstnance.