Dům u Národního divadla poničený loňským výbuchem se prodal za 210 milionů

Takto vypadal dům v centru Prahy nedaleko Národního divadla po výbuchu loni v dubnu

Takto vypadal dům v centru Prahy nedaleko Národního divadla po výbuchu loni v dubnu Zdroj: ctk

Státnímu podniku Řízení letového provozu (ŘLP) se hned napoprvé podařilo prodat dům v centru Prahy nedaleko Národního divadla, který se loni v dubnu nechvalně proslavil výbuchem plynu. Zájemce o dům a vítěz elektronické aukce nabídl o sto tisíc a jednu korunu více než činila vyvolávací cena 210 milionů.

ŘLP dům prodalo bez prostředníka ve svém vlastním aukčním systému, vítěze ale do doby uzavření všech formalit zveřejnit nechce. „Výbuch výrazně přispěl k tomu, že jsme dospěli k rozhodnutí dům prodat. Tamní kanceláře už jsme nepotřebovali a pronajímání bylo pro nás poměrně složité, byť jde o atraktivní lokalitu, tak jsme nájemce sháněli poměrně složitě,“ řekl E15.cz ředitel ŘLP Jan Klas.

Exploze plynu zranila čtyři desítky lidí a poškodila okolní domy a zaparkovaná vozidla. Většina zranění byla lehkého charakteru, dva lidé však byli poraněni vážně. ŘLP následně poškozený dům staticky zajistilo, větší opravy ale čekají až na nového majitele.

ŘLP si při prodeji své nemovitosti vedlo mnohem lépe, než před nedávnem České dráhy. Ty se snažily několik let prodat barokní Sweerts-Šporkovský palác v Hybernské ulici, uspěly ale až na šestý pokus v listopadu 2011. Cena přitom klesla z původních více než 300 milionů na 190 milionů. Pravdou je, že dráhy prodávaly v době realitního útlumu a vítěz jedné z aukcí jim nezaplatil. To se ostatně může stát i ŘLP.