Dvě třetiny stavebních firem pociťují nedostatek pracovníků

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Martin Siebert, Euro

Dvě třetiny stavebních firem působících na českém trhu pociťují nedostatek pracovníků. Nejvíce lidi chybí velkým firmám, ty marně shání i subdodavatele. Vyplývá to z nejnovější analýzy českého stavebnictví společností CEEC Research a SGCP, divize Weber.

Stavaři již dříve odhadovali, že o práci ve stavebnictví přišlo v minulých letech kvůli ekonomické krizi více než 50 tisíc lidí. Přitom jen velké firmy s více než 50 lidmi zaměstnávaly na konci loňského roku 80 tisíc pracovníků. Celkem ve stavebnictví nyní pracuje kolem 360 tisíc lidí.

Téměř třetina (30 procent) firem má problémy s některými profesemi, 37 procent vnímá nedostatek napříč firmou. „V českém stavebnictví chybějí technici, strojníci, mostaři, pracovníci kvalifikovaní pro práci na železnici, ale i fasádníci, zedníci, elektrikáři a další odbornosti,“ uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Dodal, že nadpoloviční většina firem (54 procent) není v současnosti schopna zajistit na svou stavbu dostatek subdodavatelů. Třetině (33 procent) ředitelů stavebních podniků pracovníci nechybějí.

Největší problémy mají největší firmy

Největší problém s nedostatkem pracovníků mají hlavně velké stavební firmy, tvrdí to 78 procent jejich ředitelů. Pouze pětina z nich vyloučila, že by jim chyběly vlastní lidé nebo subdodavatelé (22 procent, respektive 19 procent). Malým a středním společnostem, které mívají dostatečně širokou základnu zaměstnanců, chybějí vlastní lidé v 61 procentech případů.

Nedostatek subdodavatelů pociťují čtyři z deseti (41 procent) společností. Z pohledu zaměření firem není situace nikterak odlišná a odpovídá průměrným výsledkům výzkumu. „Jednoduše je to tak, že poptávka je vysoká a kapacit, které umí dobře vyrobit, je na trhu nedostatek,“ podotkl ekonomický ředitel Strabag Rail Luboš Tomášek.

Stavebnictví silně zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 do roku 2013 přišli o 443 miliard korun, což je obrat oboru za rok. To se výrazně projevilo i na zaměstnanosti v sektoru. Podle Českého statistického úřadu klesl loni počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně o 4,8 procenta.

Vývoj českého stavebnictvíGraphical visualization of Cz Construction Output