Exmajitel Slavie Benýšek prodal budovy Krátkého filmu studiím Barrandov

Sbírka kostýmů Barrandov Studio

Sbírka kostýmů Barrandov Studio Zdroj: Anna Vackova, denik E15

Barrandov
Barrandovské ateliéry
Ateliéry Barrandov
Barrandovské studio
Šéf Studia Barrandov Petr Tichý
13
Fotogalerie

Filmové studio Barrandov rozšíří své prostory ve svém tradičním areálu na kopci nad Vltavou. Od Krátkého filmu Praha a jeho vlastníka a exmajitele hokejové Slavie Richarda Benýška odkoupilo Barrandov Studio budovy společnosti. Cenu transakce strany neuvedly.

Transakce je tak další z řady investic holdingu Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenkovi, většinového vlastníka Barandov Studia. Ten v posledních letech investoval již stovky miliónů korun do symbolu českého filmového průmyslu.

"Cílem nákupu Krátkého filmu bylo především zajistit kompaktnost celého areálu. Veškeré investice Barrandov Studia jsou ale i reakcí na velký zájem ze strany zahraničních produkcí o služby Barrandov Studia a natáčení v České republice," uvedl generální ředitel studií s prvorepublikovou tradicí Petr Tichý.

"Důkazem toho je i letošní rok, kdy jsou studia naprosto vytížena v průběhu celého roku," dodal. Na vytíženosti se podíleji z nemalé části i zahraniční producenti, kteří se do Česka začali vracet po roce 2010, kdy pro ně stát zavedl filmové pobídky v celkové nynější výši 800 milionů ročně.

Nákup budov Krátkého filmu navazuje na další letošní investice. Nedávno byla zprovozněna nová nákladová vrátnice, která umožnuje vjezd objemnějším závozům materiálu na stavbu rozsáhlejších dekorací a zároveň slouží jako nový vstup do areálu.

V únoru příštího roku pak bude zahájen provoz nových rekvizitáren a kostyméren. Tento multifunkční objekt nabídne 1750 metrů čtverečních variabilního prostoru odpovídající podle Barrandov Studio nejnovějším trendům a požadavkům filmových tvůrců.

Firma také letos  investovala 20 milionů do rozvodů tepla v celém areálu za více než 20 milionů korun. Tento projekt byl částečně financován z fondů Evropské unie. Dalších 8 mil. korun si vyžádala rozsáhlá rekonstrukce zhruba dva tisíce metrů čtverečných kancelářských prostor.