Fait prodal brněnský brownfield. Má tam být rezidenční komplex za miliardu korun

Vizualizace projektu Rezidence Pod Lesem v brněnském Žebětíně

Vizualizace projektu Rezidence Pod Lesem v brněnském Žebětíně Zdroj: Colonico

český podnikatel a miliardář Igor Fait
2
Fotogalerie

Brněnští průmyslníci ze společnosti Jet Investment Igor Fait, Libor Šparlinek, Lubor Turza a další investoři se zbavili svého dlouhodobě drženého majetku. V Žebětíně na okraji moravské metropole prodali brownfield bývalého zemědělského družstva, který připravili na rozsáhlý development. Kupujícím je další brněnský investor, společnost Embra, která v lokalitě chystá komplex bytových a rodinných domů, jejichž hodnota má přesáhnout miliardu korun. 

Pozemky, které Fait se spolupodílníky držel od roku 2007, nejsou součástí jeho skupiny Jet Investment. Vlastnili je přes společnost Colonico, která kromě držení nemovitosti a její přípravy pro výstavbu nevykazovala další činnost.

„Záměrem akcionářů firmy Colonico byly přípravné projekty pro oživení brownfieldu na místě původního polorozpadlého JZD,“ uvádí mluvčí Jet Investmentu Petra Kubíčková. Součástí bylo scelení pozemků, vyčištění a celkové zkulturnění území. Zároveň se společnosti podařilo prosadit změnu územního plánu a získat územní rozhodnutí pro výstavbu rezidenčního bydlení. Tím role původních majitelů skončila.

„Původní akcionáři firmy Colonico nejsou developer, ani stavební firma a do projektu nevstupovali s cílem finálně stavět. Rozhodli se proto letos k divestici. Embra vyhrála jak nejvyšší nabídkou, tak především svou historií, pověstí a projekty, které vzbuzují důvěru v to, že území vdechnou odpovídající život a vyroste tam rezidenční bydlení na odpovídající úrovni,“ dodala Kubíčková s tím, že výši transakce se strany rozhodly neuvádět. 

Embra se nyní chystá odstranit poslední překážku na cestě k výstavbě v podobě stavebního povolení. Získat ho chce do konce prvního pololetí příštího roku a ještě týž rok stavět. Hotovo by podle projektového manažera Michala Knechta mělo být nejpozději za další tři až čtyři roky. Na místě má vyrůst 37 řadových rodinným domů a 126 bytů v sedmi bytových domech, jak vyplývá ze žádosti o vydání územního rozhodnutí.

Colonico komplex připravuje zhruba patnáct let. S původním záměrem nazvaným Rezidence Vrbovec však nesouhlasily místní spolky. Nynější označení projektu zní Rezidence Pod Lesem.

Investiční skupina Jet Investment se od vzniku v roce 1997 specializuje na vyhledávání investičních příležitostí do středně velkých společností výrobního průmyslu. Spolupodílníky jsou Igor Fait, Lubor Turza, Libor Šparlinek a Marek Malík. Ve fondech kvalifikovaných investorů spravuje aktiva ve výši dvanácti miliard korun. 

Do jejího portfolia spadají například energeticko-strojírenská skupina Tedom, německá tiskařská skupina Euro-Druckservice nebo polský strojírenský Rockfin. Součástí jsou i Strojírny Poldi nebo německo-rakouská strojírenská skupina Hoeckle Group.

Skupina Embra, která vznikla v roce 2002, působí zejména ve stavebním průmyslu. Její dceřiná společnosti Embra Drilling se zaměřuje na vrty pro studny a tepelná čerpadla.