Farmář ze Sklizeno postaví u Václavského náměstí luxusní byty

Developerský projekt Apus Villa v Krakovské ulici 13 kousek od Václavského náměstí.

Developerský projekt Apus Villa v Krakovské ulici 13 kousek od Václavského náměstí. Zdroj: Reko

Sotva podnikatel Jiří Studený prodal velkou část svého podílu ve farmářské síti Sklizeno, začíná v Praze kousek od Václavského náměstí výstavbu luxusního bytového projektu. Na starost ho má Studeného stavební a developerská skupina Reko. Investuje přes 300 milionů korun.

Projekt nazvaný Apus Villa již v Krakovské 13 začal vznikat. Developer ho vybuduje rekonstrukcí a dostavbou zchátralého klasicistního domu. Téměř šest desítek bytů má být hotovo v roce 2018. Zchátralou nemovitost koupil podnikatel i se stavebním povolením před dvěma lety od pražské Židovské obce.

Pro brněnskou skupinu Reko je to první projekt v metropoli. „Chceme v Praze určitě ještě další developerské projekty,“ uvedl Pavel Knapec, obchodní ředitel společnosti Reko. Firma dosud stavěla hlavně v Brně a Hradci Králové.

Ceny bytů v Krakovské již spadají do luxusního segmentu. Za metr čtvereční tam kupci v průměru zaplatí i s daní z přidané hodnoty přes sto tisíc korun. „Máme první rezervace. Trh reaguje velmi pozitivně,” dodal obchodní šéf z Reko.

Developer Jiří Studený patří kromě stavebnictví rovněž mezi zakladatele sítě farmářských potravin Sklizeno. Tu si až do letošního roku dělil napůl s Davidem Kuklou. Letos poloviční podíl v síti získal investor Petr Borkovec. Studený si nechal pět procent.

Na Sklizeno je současně úzce napojená další Studeného firma Agrodružstvo Miroslav. Na jižní Moravě provozuje stejnojmennou velkofarmu.

Více o trhu s luxusním bydlením čtěte v pondělním vydání deníku E15.