Finep investuje v Bratislavě miliardy, postaví tisíc bytů

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko

Bratislava, ilustrační foto
Bratislava, Slovensko
Bratislava (ilustrační foto)
Bratislava, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Developeři z holdingu Finep pokračují v upevňování pozic nejen v Česku, ale i v zahraničí. Ve slovenské metropoli postaví dalších tisíc bytů. Jednají také o akvizici v Německu.

Přední česká developerská skupina Finep se znovu pustí ve velkém do bytové výstavby ve slovenském hlavním městě. Naváže tak na bratislavský projekt Jégého alej, v němž v poslední dekádě postavila tisícovku bytů.

„Koupili jsme v Bratislavě hned vedle projektu Jégého alej další pozemky řádově pro tisíc bytů. Předpokládám, že další projekt tam spustíme v příštím roce. Řádově to bude investice v miliardách korun,“ uvedl v rozhovoru pro magazín E15 Premium spolumajitel Finepu Michal Kocián.

Finep vstoupil do slovenské metropole v roce 2006. Za tu dobu tam postavil ve čtyřech etapách Jégého aleje téměř tisíc bytových jednotek. Bydlení tam nabízí také v projektu Premiere, což je budova o 23 patrech. Ceny bytů v Bratislavě příliš nezaostávají za cenami v Praze, podobně jsou na tom i ceny pozemků.

Slovenskem zahraniční angažmá Finepu nekončí. „Díváme se do různých zemí, teď například do Německa,“ dodal šéf představenstva skupiny Kocián s tím, že jde o rezidenční projekt. Na Německu je podle něj přitažlivá snadnost získání stavebního povolení a transparentnost trhu. Zveřejnění dalších detailů nechává Finep na později, jeho spolumajitel tvrdí, že zatím jsou to pouze úvahy o možné expanzi.

Kromě Evropy působí Finep čtvrtým rokem v Mongolsku. Do konce roku 2023 tam hodlá postavit kolem dvou tisíc bytů.

V Praze patří Finep mezi největší bytové developery. Holdingu se kromě rezidencí podařilo uchytit i na kancelářském trhu. Do administrativního komplexu City West v pražských Stodůlkách, který vyrostl hned u rezidenční Britské čtvrti, se developerovi podařilo přilákat nájemce zvučných značek, jako jsou například Siemens, Komerční banka nebo Vodafone. Následně Finep dobře pronajaté nemovitosti prodal za miliardy korun.