Realitním trendem se stávají rekonstrukce, domácnosti za ně v průměru utratí 400 tisíc

Sídliště Písnice

Sídliště Písnice Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Písnice
Sídliště Písnice
16
Fotogalerie

Rekonstrukce nemovitostí, hlavně vnitřních prostor a vybavení bytových jednotek budou hrát v následujícím období stále významnější roli. „Již několik měsíců sledujeme nárůst poptávky po zásadních rekonstrukcích. Investice do rekonstrukce a modernizace domácnosti budou v následujících pěti letech dosahovat průměrné výše 400 tisíc korun na jednu domácnost,“ říká Lukáš Smetana ze společnosti ProBydlení, patřící do holdingu Finep.

Rekonstrukci bytu, rodinného domu nebo bytového vybavení (v objemu vyšším jak 150 tisíc korun) bude kvůli stáří a nevyhovujícímu stavu plánovat každý třetí majitel nemovitosti, která byla postavená před rokem 2000, uvádí firma ProBydlení.

Trendu nahrává situace v českém hlavním městě. Vydávání stavebních povolení má totiž již několik let sestupnou tendenci, naopak poptávka po bydlení v oblasti širšího centra Prahy vzrůstá. Cena nemovitostí  posledních 12 měsících skokově narostla, a to zejména právě v této oblasti. Poptávka tudíž stále markantně převyšuje nabídku.

Zájemci tak z oblasti primárních nemovitostí obracejí svůj zájem na trh sekundárních nemovitostí, které ihned po koupi, vzhledem k vysokému stáří a nevyhovujícímu stavu, rekonstruují.

Průměrné stáří bytového fondu v Praze dosahuje dnes více než 61 let. Bytový fond v Praze tedy stárne bez ohledu na výstavbu nových bytů. Místo koupě výrazně dražšího nového bydlení budou majitelé nemovitostí v následujícím období investovat do zkvalitnění stávajícího bydlení, ve snaze přiblížit kvalitu svého současného bytu či domu modernímu rezidenčnímu standardu.

„Očekáváme, že až třetina zájemců o hypotéky z roku 2016 bude v dalších letech preferovat cenově výrazně dostupnější rekonstrukci stávající nemovitosti, oproti nákupu nemovitosti nové. Budou to ti klienti, kteří ještě v roce 2016 financovali koupi nové nemovitosti hypotečním úvěrem kryjícím více než 80 procent kupní ceny. Proto očekáváme, že oblast rekonstrukcí v dalších pěti letech projde velmi výrazným progresem,“ říká Lukáš Smetana, ředitel společnosti ProBydlení. 

Popisuje tak skupinu klientů, kteří raději zváží investici svých finančních prostředků do rekonstrukce nebo nového vybavení nemovitosti, než by akceptovali výrazný nárůst cen nemovitostí.

Projekt Probydlení a realitní kancelář Maxima Reality provedly za období červen 2015 až říjen 2016 (tedy v době klesajících úrokových sazeb u hypoték) průzkum, kterého se účastnilo 1 069 klientů, kteří na trhu kupovali byt na sekundárním trhu a / nebo plánovali zároveň i rekonstrukci nemovitosti.