Francouzský výrobce stavebnin Saint-Gobain koupí australského konkurenta CSR

Výrobce stavebnin Saint-Gobain

Výrobce stavebnin Saint-Gobain Zdroj: Saint-Gobain

Článek ze speciálu
Realitní trh e15
Partner obsahu

Francouzská společnost Saint-Gobain, která vyrábí stavební materiály, uzavřela smlouvu o převzetí australského konkurenta CSR, za kterého zaplatí 4,5 miliardy australských dolarů (zhruba 69 miliard korun). Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Nabídka devět australských dolarů za jednu akcii CSR představuje prémii 34 procent proti závěrečné ceně na burze z minulého úterý.

CSR je jednou z nejstarších australských společností. Fungovat začala v roce 1855 jako rafinerie cukru a poté se zaměřila na stavební výrobky. Společnost Saint-Gobain byla založena v roce 1665 za vlády krále Ludvíka XIV. Z její dílny pocházejí například zrcadla v zámku ve Versailles. V současné době je jedním z největších světových dodavatelů stavebních materiálů, jako jsou sádrokartonové příčky, zvukově izolační materiály či sklo pro mrakodrapy.

Francouzský podnik na svém webu uvádí, že působí v 75 zemích a zaměstnává 168 tisíc lidí. Kromě stavebních materiálů vyrábí také okna a díly pro automobilový průmysl i celý segment dopravy a dále produkty používané v dalších odvětvích, například ve zdravotnictví. V České republice působí skupina Saint-Gobain od roku 1992. V současné době do ní patří čtyři společnosti, které spravují 12 výrobních závodů. Ve svém portfoliu má 11 značek a zaměstnává více než 4300 pracovníků, uvádí firma na svém českém profilu na síti LinkedIn.

Akcie Saint-Gobain za poslední rok vzrostly o 28 procent a zvýšily tržní hodnotu firmy téměř na 35 miliard eur (887 miliard korun). Akcie společnosti CSR minulý týden po oznámení nabídky od Saint-Gobain prudce vzrostly.

Stavební společnosti jsou v poslední době pod drobnohledem, protože vyšší náklady na půjčky zatěžují realitní trhy v Evropě i ve Spojených státech, napsala agentura Bloomberg. Poukázala také na konsolidaci stavebního průmyslu a připomněla, že odvětví přechází na ekologicky šetrnější materiály.