Geosan dokončil převzetí slovenského Váhostavu

Váhostav

Váhostav Zdroj: www.vahostav-restrukturalizacia.sk

Společnost Geosan Construction SK, která je součástí holdingu Geosan, dokončila po více než pěti měsících akvizici sta procent akcií stavební společnosti Váhostav-SK. Ta na Slovensku staví například dálnice.

Firmy podepsaly smlouvu o akvizici v červnu, v srpnu akvizici povolil slovenský antimonopolní úřad. Cenu žádná ze stran nezveřejnila.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo po složitých jednáních dokončit akvizici Váhostavu. Jak jsem uvedl již dříve, jsme připraveni společnost dále strategicky rozvíjet a prostřednictvím ní tak upevnit pozici naší skupiny na československém stavebním trhu,“ uvedl v prohlášení člen představenstva společnosti Geosan Investiční Luděk Kostka.

Váhostav-SK staví na Slovensku například dálnice, ale podniká i v oblasti bytové a průmyslové výstavby. V roce 2014 se firma dostala do finančních potíží, které vyústily v soudní restrukturalizaci. V reakci na problémy Váhostavu-SK, který tehdy neplatil dodavatelům, Slovensko zpřísnilo pravidla restrukturalizace, jež předtím umožňovala odepsat firmám značnou část dluhů.

Za Váhostavem-SK podle dostupných informací stojí podnikatel Juraj Široký, někdejší šéf slovenské větve harvardských privatizačních fondů. Široký podle médií už v minulosti začal prodávat své firmy a zbavil se i předního slovenského hokejového klubu Slovan Bratislava.

Slovenský tisk dlouhodobě označuje Širokého za podnikatele, který je blízký sociálním demokratům (Směr-SD) slovenského expremiéra Roberta Fica. Směr-SD po porážce v loňských volbách skončil po předchozím dlouholetém vládnutí v opozici.