Globální prodej realit CEFC se Česka nedotkne, tvrdí firma

Čínský konglomerát CEFC China Energy plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard Kč). Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Upozornila, že do plánovaného prodeje jsou zařazeny také nemovitosti v České republice. Mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář však sdělil, že prodej se nemovitostí vlastněných CEFC v Česku nedotkne.

Na prodej je podle zdrojů téměř stovka nemovitostí, včetně kancelářských budov, hotelů či průmyslových zařízení. Tyto nemovitosti leží převážně ve velkých čínských městech, některé se však nacházejí také v Evropě a ve Spojených státech.

Nemovitosti určené k prodeji podle zdrojů zahrnují například ústředí společnosti v Šanghaji, řadu vil a luxusních bytů po celé Číně či kondominium v Trumpově věži na newyorském Manhattanu.

CEFC v České republice spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun). Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Firma si Českou republiku vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit a zaměstnává v tuzemsku přes 4000 lidí.

CEFC mimo jiné patří pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech. Firma je rovněž vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V listopadu 2016 koupila pražský administrativní komplex Florentinum, v roce 2017 pak zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina.

Kromě budov má CEFC v ČR mimo jiné významné podíly v podnicích, mezi nimiž jsou například strojírny ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz či fotbalový klub SK Slavia Praha.

CEFC v Česku spravuje aktiva ve výši 38 miliard korun

- Čínská společnost CEFC China Energy Company Limited působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Hodnota příjmů společnosti CEFC, která byla založena v roce 2002, loni činila podle agentury Bloomberg přibližně 40 miliard dolarů (zhruba 840 miliard korun) a na seznamu největších světových firem Global Fortune 500 podle výše příjmu jí tak připadlo 229. místo.

- Po celém světě zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. Společnost své obchody kromě Česka uzavírala mimo jiné i v Rusku, Kazachstánu, Německu, Čadu nebo Abú Zabí.

- Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala Českou republiku, kde zaměstnává přes 4000 lidí. CEFC Group (Europe) Company působí v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výrobě, nemovitostí či sportu. Celkem čínská firma v Česku spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).

- CEFC nedávno informovala, že k 1. březnu CEFC Group (Europe) Company posílila kapitál o 13,5 miliardy Kč na 14,65 miliardy korun. Stalo se tak formou příplatku k základnímu kapitálu. Do CEFC Europe by měla vstoupit (49 procent) firma CITIC Group, kterou vlastní čínský stát a která je mezi 200 největšími společnostmi světa.

- Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil Jie Ťien-ming v roce 2002, který byl dosud předsedou představenstva společnosti a který je od roku 2015 poradcem prezidenta Miloše Zemana. Jie Ťien-ming je nyní v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona a podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Kvůli této kauze vyslal prezident Miloš Zeman do Číny delegaci (kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík), která měla zjistit, zda CEFC bude pokračovat v investicích v Česku.

- CEFC China Energy dříve oznámila záměr koupit čtrnáctiprocentní podíl v ruské ropné společnosti Rosněfť od komoditní společnosti Glencore a katarského státního investičního fondu. Letos 13. března uvedla agentura Bloomberg, že plánovaný obchod za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard korun) byl podle čínské ratingové agentury China Chengxin International Credit Rating posunut. Ruský list Kommersant poté napsal, že dohoda je zmrazena kvůli finančním problémům CEFC. Glencore ale oznámil, že se obchod uskuteční.

- Agentura Bloomberg dnes oznámila, že CEFC plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard Kč). Podle Bloombergu jsou součástí tohoto portfolia jsou i nemovitosti v ČR.

Výběr aktivit čínské CEFC v České republice (CEFC):

J&T Finance Group - CEFC ve skupině původně držela desetiprocentní podíl, v březnu 2016 se obě strany dohodly, že získá polovinu. Za poloviční podíl měla zaplatit 980 milionů eur (26,3 miliardy korun). V květnu 2017 změnu podílů schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na začátku letošního roku navýšení čínského podílu zamítla Česká národní banka, CEFC se odvolala. Nedávno CEFC oznámila, že stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB.

Žďas Žďár nad Sázavou - CEFC tento strojírenský a metalurgický podnik s 2250 zaměstnanci ovládla v létě 2016, drží 100 procent akcií. Zároveň získala dceřinou firmu žďárského podniku TS Plzeň a majoritní podíl ve firmě Žďas SGS se sídlem v Německu.

Pivovary Lobkowicz Group (PLG) - Pátá největší pivovarská skupina na českém trhu, která ovládá několik středně velkých pivovarů (Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Hlinsko, Klášter nad Jizerou, Vysoký Chlumec, Černá Hora).

Travel Service - letecký dopravce, který působí především v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku a mimo jiné je spolumajitelem Českých aerolinií. CEFC drží necelý poloviční podíl ve společnosti, která patří do skupiny Unimex Group. Vlastníky skupiny jsou Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal.

Invia.cz - internetový prodejce zájezdů. CEFC v březnu 2016 uvedla, že od investiční skupiny Rockaway Capital koupí 50 až 90 procent firmy. Podle viceprezidentky skupiny Marcely Hrdé se na konci roku 2016 zvýšil podíl CEFC v internetovém prodejci zájezdů na 75 procent.

Canaria Travel - cestovní kancelář, ve které CEFC získala loni v říjnu podíl 49,99 procenta. CEFC koupila podíl od Unimex Group a EH Group, většinový podíl v CK nadále přes společnost TO - Servis drží podnikatelka Lenka Viková.

SK Slavia Praha - fotbalový klub, CEFC drží většinový podíl v klubu od podzimu 2015, později se její podíl navýšil na téměř 100 procent. Loni v dubnu se jí podařilo odkoupit i stadion za částku kolem jedné miliardy.

Hotely a další reality - CEFC mimo jiné patří pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech. CEFC je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V listopadu 2016 koupila pražský komplex Florentinum, v roce 2017 pak zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina.

Média - CEFC v září 2015 majetkově vstoupila do mediálních skupin Médea Group a Empresa Media, loni v září dokončila odchod z těchto společností, když uplatnila své právo na vrácení akcionářského podílu původnímu majiteli Jaromíru Soukupovi.