Gočárovy automatické mlýny koupil pražský architekt, své plány tají

Winternitzovy mlýny v Pardubicích od architekta Josefa Gočára

Winternitzovy mlýny v Pardubicích od architekta Josefa Gočára Zdroj: Pudelek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Automatické mlýny na břehu Chrudimky v Pardubicích koupil od společnosti Goodmills pražský architekt Lukáš Smetana se svojí ženou Marianou. S podrobnými projektem počká až na to, jak se změní regulativní a územní plán města, napsal deník Dnes.

„Mám takovou představu, že bych chtěl mlýny začít měnit kolem roku 2020. Plány se však zatím vyvíjejí hned několika směry,“ řekl listu architekt.

Pardubické mlýny, které navrhl Josef Gočár, přestaly vyrábět mouku před třemi lety. Majitel budov marně hledal zájemce o koupi areálu. Loni padla šance, že by areál koupila radnice.

Realitní společnost Naxos mlýny na svém webu nabízela za doporučenou cenu 25 milionů korun. Právě za tuto částku přitom zastupitelé odmítli areál, navržený architektem Josefem Gočárem, koupit.

Winternitzovy mlýny v Pardubicích od architekta Josefa GočáraWinternitzovy mlýny v Pardubicích od architekta Josefa Gočára | Petr1888, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

„Nechci zatím nic příliš komentovat. Je to vše hodně čerstvé a zatím není ani úplně dokončen potřebný úřední postup na katastrálním úřadě,“ uvedl Smetana.

První pardubická stavba architekta Josefa Gočára vznikla v letech 1909 a 1911. Ve 20. letech byla rozšířena o nové silo, se starší částí jej spojilo přemostění. Některé části objektů ozdobila atika, která připomíná hradní cimbuří. V 60. letech minulého století pak levé nábřežní křídlo prodloužila čtyřpatrová přístavba.