HB Reavis odmítla miliardový projekt obchodního centra a stadionu v Hradci

EC, Hradec Králové, stadion

EC, Hradec Králové, stadion Zdroj: www.fchk.cz

Slovenská developerská společnost HB Reavis nepřevezme od německé firmy ECE několikamiliardový projekt obchodního centra a fotbalového stadionu Arkády v Hradci Králové. Odstoupení od projektu HB Reavis zdůvodnila údajným nedodržením dohod ze strany ECE. Podle ECE byly smlouvy připravené, ale HB Reavis se rozhodla, že je nepodepíše.

„HB Reavis měla zájem projekt koupit, nabídku akceptovala. Dnes to tak není. Bohužel nejsme schopni se domluvit,“ řekl jednatel ECE Projektmanagement Praha Josef Wiedermann. O možnostech dalšího řešení chce nejprve jednat s městem. „Budeme hledat řešení, které by bylo pro všechny, ECE, město a fotbalový klub, v dané situaci to nejlepší,“ řekl.

Město Hradec Králové, které je účastníkem projektu, zatím smlouvu s HB Reavis projednanou zastupitelstvem nepodepsalo. „V tuto chvíli tedy trvá náš původní smluvní vztah s firmou ECE. Záleží na společnosti ECE, jak se k této skutečnosti, která dnes nastala, postaví,“ uvedl primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub). Město podle něj bude s ECE o budoucnosti projektu jednat.

Projekt za 3,75 miliardy korun má pravomocné územní rozhodnutí. Objekty by měly stát na městských pozemcích na místě nynějšího stadionu „U Lízátek“. Developer má postavit obchody, město novou fotbalovou arénu.

Vizualizace obchodního centra ArkádyVizualizace obchodního centra Arkády | www.ece.comVizualizace projektu Arkády

„Projektu Arkády v Malšovicích jsme věnovali hodně energie i finančních prostředků. Ze strany ECE však nebyly dodrženy všechny body naší předběžné dohody, náprava takového porušení není reálná a důsledkem je ukončení jednání o vstupu naší společnosti do tohoto projektu,“ uvedla ředitelka HB Reavis Group v České republice Olga Humlová.

Firma podle ní v Hradci Králové zůstává, a to se svým dřívějším projektem nákupního centra Aupark v lokalitě u Koruny. Společnost ECE malšovický projekt připravovala od roku 2008. Loni v prosinci ECE oznámila, že ji v projektu nahradí firma HB Reavis. Po dalších jednáních letos v květnu hradečtí zastupitelé souhlasili s tím, že projekt může HB Reavis převzít. Souhlas zastupitelstva byl podmínkou k pokračování projektu. Humlová tehdy uvedla, že by výstavba areálu měla trvat zhruba dva roky od získání pravomocného stavebního povolení.

Kritika projektu

Hlasování zastupitelů předcházela tříhodinová diskuse, při níž někteří zastupitelé projekt kritizovali. Richard Nádvorník (STAN) uvedl, že smlouvy mají 28 právních nedostatků. V sále byla i skupina fotbalových fanoušků, kteří projekt podporovali.

Princip malšovického projektu spočívá v tom, že ECE od města za 259 milionů korun koupí pozemky pro své nákupní centrum Arkády. Město si pak samo asi za půl miliardy postaví stadion. ECE se také zavázala, že dá fotbalovému klubu během deseti let 176 milionů korun a zaplatí asi 115 milionů za infrastrukturu, dopravní napojení a demolici starého stadionu.

Počítá s podporou fotbalu

HB Reavis při jednáních o převzetí projektu tvrdila, že povinnosti vůči městu a fotbalovému klubu hodlá dodržet. Dnes Humlová uvedla, že HB Reavis stále počítá s podporou fotbalu. „Jednáme se zástupci fotbalového klubu o další spolupráci včetně naší podpory klubu i jeho fanoušků,“ uvedla.

Podle projektu by výstavba stadionu s kapacitou 12 tisíc sedících diváků stála zhruba 0,55 miliardy korun. Obchodní centrum by na 39 000 metrech čtverečních nabídlo asi 130 obchodů. V celém Parku Malšovice by mělo vzniknout zhruba 2000 pracovních míst.