Hochtief vyklízí český developerský trh, nedokončené projekty prodá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Realitní trh v Česku opouští další významný nadnárodní hráč, společnost Hochtief Development. Německá centrála propustila tento týden zaměstnance pražské kanceláře a zahájila jednání o prodeji tuzemských developerských projektů. Zároveň s českým trhem koncern Hochtief rozhodl o uzavření poboček developerské firmy v Rakousku, Švýcarsku a Turecku. „Budeme se maximálně koncentrovat na projekty v Německu a v Polsku,“ oznámila mateřská firma.

Nejatraktivnějším aktuálně chystaným pražským projektem, který tak nyní hledá kupce, je FIVE! Smíchov Offices nedaleko Anděla. Kancelářská budova, pro niž developer už získal územní rozhodnutí, má vyrůst na místě brownfieldu někdejší tramvajové vozovny na nároží ulic Na Valentince a Svornosti. Celkem projekt počítá s 10 tisíci čtverečními metry kanceláří a obchodních prostor. Developer plánoval dokončení FIVE! Smíchov Offices na konec roku 2015.

Hochtief Development vlastní mimo jiné rozsáhlé pozemky v Letňanech, kde už několik let plánoval kancelářský komplex Office Islands o celkové ploše 70 tisíc čtverečních metrů. Výstavbu dohromady šesti budov však developer musel odložit po ochlazení realitního trhu v důsledku globální finanční krize.

V minulosti firma v Praze vybudovala například Kavčí Hory Office Park nebo kancelářskou budovu Trianon na Budějovické, v níž dnes sídlí Česká spořitelna a společnosti Avast a ATS Aisa. Na českém trhu Hochtief Development působil od roku 1997, původně pod názvem HTP ČR.

Krize zamíchala kartami

Prvním kdysi silným nadnárodním developerem, který po vypuknutí finanční krize definitivně ukončil aktivity v Česku, byla firma ING Real Estate Development. Poté následoval odchod francouzského rezidenčního developera Sogeprom ze skupiny Societé Générale.

Svoji původně avizovanou velkou expanzi aktivit také osekal například irský Avestus Capital Partners. Pohasly i tuzemské realitní hvězdy z počátku tisíciletí, jakými byly skupiny ECM podnikatele Milana Janků, Orka Francouze Jeanna Françoise Otta, Sekyra Group či karlínského seskupení kolem developera Serge Borensteina.

Naopak se na realitní výsluní vyšvihly české a slovenské investiční skupiny jako CPI, Penta, PPF či HB Reavis, které hojně nakupovaly pozemky a nyní začínají v Praze realizovat velké developerské projekty.